Salem visar oss rasismens många ansikten

Energisk och orädd visar Salem Yohannes hur rasism ser ut och hur den tränger sig in i alla delar av samhället. Hennes arenor är allt från kommunala utredningar till föreläsningar och Afro Caribbean fusion-dans. I december utsågs Salem till årets folkbildare på Bergsjögalan.

Det var när Salem läste statskunskap på Högskolan i Väst som intresset för rasism och mänskliga rättigheter tog fart på allvar. En av kurserna kopplade ihop jämlikhet med etnicitet och hudfärg. Det fick Salem att tänka vidare och se tillbaka på sitt eget liv. Hade också hon utsatts för rasism på fler sätt än hon kanske varit medveten om?

– Innan hade jag en ganska enkel syn på rasism. Att det handlade om ideologi, nazister som skrek på gatorna och trakasserade människor. Men nu insåg jag att rasism är en komplex maktstruktur som visar sig på många olika sätt. En struktur som vi alla är en del av, säger Salem Yohannes.

Om håret som ett hinder
Hon ville veta mer. I sin kandidatuppsats frågade hon afro-svenska kvinnor som jobbar inom offentlig verksamhet hur de upplevde sitt hår på arbetsplatsen. Hår, undrar kanske någon? Men Salem påpekar att afrohåret är en viktig symbol laddad med mycket föreställningar. Och undersökningen visade bland annat att många valde att platta till sitt hår eller till och med bära peruk för att inte håret skulle bli ett hinder i mötet med andra.

– Det här handlar om tona ner sin svarthet för att inte det ska ta fokus från annat. Inför viktiga presentationer och möten var de extra angelägna om att minska det afrikanska i sitt utseende för att öka chansen att bli lyssnad och trodd på. Det är en överlevnadsstrategi att gå från att ses som en exotisk varelse till en professionell tjänsteperson, säger Salem Yohannes.

Don’t touch my hair
Uppsatsen fick pris och blev startpunkten för en uppskattad föreläsningsserie ”Don’t touch my hair”. Efter det har Salem fortsatt att ta reda på mer om hur rasismen i Sverige ser ut. Hon är numera konsult inom mänskliga rättigheter och har i den rollen varit med och tagit fram Göteborgs stads plan för insatser mot rasism som antogs i februari.

Där undersökte Salem hur minoritetsgrupper blir bemötta i sin kontakt med Göteborgs stad. Lägesrapporten ”Från dolt till synligt” visade många exempel på att människor behandlas annorlunda och kränkande på grund av sin etnicitet eller bakgrund.

– Det handlar om allt från uttalanden med generaliseringar och negativa stereotyper, till direkt rasism och hot. Exempelvis elever som får höra att ungar som växer upp i deras område ändå till slut bli brottslingar och att föräldrar bemöts som mindre kunniga på grund av sin grupptillhörighet.

Skolhandbok mot rasism
Rapporten ledde till att Salem Yohannes nu har i uppdrag att ta fram en skolhandbok mot rasism för pedagoger i Göteborg. Den ska lanseras nästa år, 2021, i samband med att Göteborgs stad fyller 400 år.

När man ser hur mycket Salem Yohannes har åstadkommit (se mer i faktarutan nedan) och vilken karriär hon har gjort är det svårt att tro att hon bara är 30 år. Och att det måste ha krävts en hel del mod.

– Pippi Långstrump är min förebild. Hon sa ”Det här har jag aldrig gjort förut, det kan inte vara så svårt”. Så försöker jag också tänka, säger Salem.

Salem Yohannes
Utsågs till Årets folkbildare på Bergsjögalan i december 2019 med motiveringen: Genom sitt arbete kring mänskliga rättigheter och rasism har hon aktualiserat några av samtidens viktigaste frågor runt om i Sverige. Hon har delat med sig av sin kunskap till allmänhetens så väl som makthavare, och agerat orädd inför svåra ämnen. Hennes förmåga att orientera sig i maktens korridorer och ständigt påminna om vikten av att arbeta mot rasism politiskt och socialt är unikt i Göteborg.

Yrke: Statsvetare och konsult inom mänskliga rättigheter med egen firma.
Familj: Mamma, pappa och två systrar är den närmaste familj. ”Även kyrkan och danskollektivet Laces Creations är min familj”.
Bor: Föddes i Biskopsgården, växte upp i Angered och flyttade till Bergsjön för femton år sedan.
Mer om Salem: Har producerat bidrag till böckerna Svart Kvinna av Fanna Ndow Norrby och Skönhetens Nyanser av Lovette Jallow. Salem har också hunnit med att jobba som konceptutvecklare vid SVT Nöje och som kreatör på en contentbyrå.
Salem är en del av danskompaniet Laces Creations där hon både uppträder och undervisar i Afro Caribbean Fusion – en blandning av flera dansstilar från Jamaica, Kongo, Nigeria, Elfenbenskusten och Ghana. Dessutom tränar hon Crossfit fem gånger i veckan.
Salem är också aktiv i pingstförsamlingen Hillsong.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: