Schackkung med egen klubb

När Pendar Karkhaneh var åtta år lärde han sig spela schack av en fritidsledare och sedan dess har han inte slutat. Nu vill han att fler ska få chansen att lära sig spelet där en 12-åring kan vinna över en vuxen. Varje söndag är det Pendars Schackklubb på Bergsjöns kulturhus.

–  Är det här det är schackklubb?

Tre killar som ser ut att gå på högstadiet kikar in i en av ateljéerna på Bergsjöns kulturhus. Pendar Karkhaneh tittar upp från sitt planerade drag och ler.

–  Ja, välkomna!

Utan ett ord sätter sig killarna vid ett spelbräde och börjar sätta upp pjäser. Snart är två av dem djupt försjunkna i ett parti med den tredje killen som åskådare.

Samtidigt gör Pendar ett schackmatt-drag mot sin motståndare, en man i 50-årsåldern. Trots att han bara är 12 år har han spelat schack en tredjedel av sitt liv. Det började med att hans fritidsledare lärde honom spela. Först var det svårt men snart började han vinna.

–  Det blev bara roligare och roligare ju bättre jag blev, säger han.

Pendar gick med i skolans schackklubb, började spela online och delta i turneringar.

Genom onnlinespel kan han möta människor från hela världen.  Ålder, bakgrund, yrke och andra yttre etiketter är oviktiga. Det enda som styr är din ranking. Nu är Pendars ranking 1 700 och hans målsättning är att nå 2000.

När han var yngre spelade han ofta mot sin pappa men inte nu längre.

–  Pappa har bara 1300 i ranking så det är inte så kul att spela mot honom.

På biblioteket hittade Pendar en schackintresserad bibliotekarie som lärde sig mycket av när de fick tid för ett parti. Det var då han fick idén till en schackklubb.

–  Vi kunde ju bara spela när det var lugnt på biblioteket. Jag ville spela mer och jag tänkte att det säkert finns fler som känner likadant, säger han.

Sedan augusti förra året är han på kulturhuset varje söndag för den som vill spela och lära sig mer om schack.

–  Drömmen vore att bjuda hit Magnus Carlsen! (Norsk världsmästare i schack 2013–2021.)

Pendar tycker det är roligt att lära andra spela men roligast är att spela själv.

–  Det är som att vara i en bubbla där jag bara tänker på nästa drag och hur ska vinna.

Tips. På ichess.org kan du spela schack online gratis och i påsk ordnas en schackturnering på Bergsjöns kulturhus. Håll utskick för datum och tid på kulturhusets webb.

 

 

 

 

 

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: