Utsmyckning visar vägen till kulturhuset

Kulturstråket mellan Rymdtorgets spårvagnshållplats och kulturhuset får utsmyckning i form av skulpturer som stakar ut vägen och gör det lättare för besökare att hitta till det nya kulturhuset. Bakom utsmyckningen finns den lokale konstnären Soran Karim som med lite hjälp av bergsjöbor skapat de nya stenskulpturerna.

Utsmyckningen av gångvägen mellan spårvagnshållplatsen och kulturhuset invigdes med en gemensam promenad som ackompanjerades av sångerskan Anki Ebonsdotter.

–  Det var stor uppslutning och stämningsfullt! Många av de som bidragit på olika sätt kom och hjälptes åt även här. Jag är så glad över att vi har sådana fina partners, föreningskompisar och grannar, säger Hanna Jansson, projektledare på föreningen Navet som arbetar med kulturstråket.

Utsmyckningen av kulturstråket började med två stenar som skänktes från renoveringen av Sjöfartsmuseet och sedan två från Stadsmiljöförvaltningen. Stenkonstnären Soran Karim, med rötter i Bergsjön, fick i uppdrag att skapa en utsmyckning som på olika sätt skulle involvera boende i området. Det resulterade i ett antal workshops i gjutning, ler- och bronsskulptering där ett 50-tal bergsjöbor deltagit. I workshopen i lera fick deltagarna göra abstrakta figurer som sedan sattes samman och göts i brons för att till sist ta plats på en av Soran Karims två stenskulpturer.

Kulturstråket är inte bara promenadsträckan mellan spårvagnshållplatsen och kulturhuset, det är också namnet på ett samverkansprojekt mellan Navet i Bergsjön, Bergsjön 2031, Higab, Göteborgs Stad, GöteborgsLokaler och Familjebostäder. Syftet med projektet är att skapa intresse och kunskap om Bergsjöns nya kulturhus.

Pernilla Hallberg är verksamhetsledare på Bergsjön2031:

–  Tillsammans kan vi skapa samarbeten och plattformar som binder samman olika delar av Bergsjön men också binder samman Bergsjön med resten av Göteborg, säger hon.

Projektet Kulturstråket har sedan 2021 genomfört konst- och kulturhändelser i Bergsjön för att bygga broar och stråk till kulturhuset. Det har bland annat blivit en textilgraffitti-festival, konstprojektet ”Bubbles” med nio lokala konstnärer, scenkonstföreställningar, cirkusträning, konserter, filmklubb och mycket mer.

Utsmyckningen av kulturstråket avslutar det tre år långa projektet.

– Även om man alltid kan göra mer är jag väldigt stolt över allt vi har genomfört. Framför allt det fina samarbete vi har byggt upp med kulturhuset och alla andra kulturaktörer i Bergsjön. Det är kommer vi kunna bygga vidare på och skapa kulturhändelser för bergsjöborna även i fortsättningen, säger Hanna Jansson på Navet.

Konstnären Soran Karim med sitt verk. Foto: Navet

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: