Israa och Dahir gillar sitt omväxlande sommarjobb

På förmiddagarna har de hand om utemiljön i Balders bostadsområden i Bergsjön och på eftermiddagarna ordnar de aktiviteter för ungarna i området. Ett omväxlande och kul sommarjobb där man också lär sig mer om sig själv, tycker Israa Toumi och Dahir Dahir.

Israa och Dahir har just avslutat sitt förmiddagspass. Då ronderar de i bostadsområdet tillsammans med Balders fastighetsskötare. De ser till att det är rent och fint i utemiljön och sopar, tömmer papperskorgar, plockar skräp, kollar molokerna och lekplatserna, rensar ogräs och gör mindre målarjobb.

– Och så delar vi ut information till hyresgästerna, berättar Dahir Dahir, som har feriejobb i tre veckor.

Dahir har just gått ut åttan och det här är hans första sommarjobb – något han är jätteglad över. Förutom att tjäna egna pengar, ser han det som en chans att lära sig ta ansvar och se hur det är att jobba. Roligast är eftermiddagarna och att leka med barnen.

Sommarlek på gårdarna
För efter lunchrasten är det just det som feriejobbet handlar om. På gårdarna finns containrar med leksaker och feriejobbarna är på plats för att ordna aktiviteter med barnen. Just den här dagen binder de midsommarkransar och många hyresgäster och barn är på plats. För Dahir är det första gången han binder en krans, så kollegan Israa visar hur man gör.

Hon är en veteran i sammanhanget. Kanske inte just med kransbindning, men Israa har arbetat hos Balder i flera år, både som feriejobbare och med aktiviteter för barn i Bergsjöpoolen. I år är hon en av Balders två gruppledare och har hand om de tjugo feriejobbare som bostadsbolaget tar emot i samarbete med Göteborgs Stad.

Nu vet hon vad hon vill
Erfarenheterna av att jobba med barn och sociala aktiviteter hos Balder har stärkt Israa i hennes yrkesval. Nu vet hon att hon vill jobba med människor och att det passar henne.

– Jag är social och gillar att ha med människor att göra. Här har jag lärt med mycket om mig själv, men också att leda ungdomar, ha kontroll och att kunna organisera. Nu vet jag vad jag vill, säger Israa, som till hösten har sökt flera universitetsutbildningar som ger möjlighet att jobba med människor. Helst av allt vill hon bli lärare.

Flera fördelar
Att Balders feriejobb handlar både om fastighetsskötsel och sociala aktiviteter har flera fördelar tycker Murat Tlupov, som är områdesutvecklare hos Balder.

– Det ger oss möjlighet att skapa aktiviteter för våra hyresgäster och deras barn, vilket är jätteviktigt för den sociala gemenskapen och tryggheten i området. Men det ger också de feriejobbande ungdomarna en möjlighet att se vilken typ av jobb som passar dom. Gillar jag att jobba med människor, eller gillar jag mer praktiska eller tekniska grejer? Säger Murat Tlupov.

Bergsjöpoolen, där Balder anställer ungdomar för att jobba med sociala aktiviteter i området, är en medveten satsning för att ge unga Bergsjöbor en möjlighet att prova på arbetslivet och få en första värdefull yrkeslivserfarenhet. Samtidigt som de bidrar positivt till området.

Samarbete med Göteborgs stad
I år sker feriejobben i samarbete med Göteborgs stad, som har gjort en storsatsning på att hitta sommarjobb åt skol- och gymnasieungdomar och i år lyckats få ihop nästan 4000, 680 fler än förra året. Balder har anställt två gruppledare och tar under sommaren emot 20 av stadens feriejobbare i två perioder.

Sommarleken – containern med leksaker görs i samarbete mellan Balder, Göteborgs stad och lokala föreningar. Den är öppen och bemannad måndag till fredag klockan 12.30–15.30. Torsdag, fredag, lördag och söndag är den också kvällsöppen fram till klockan 20, då är lokala föreningar på plats.

Israa Toumi
Aktuell som: Sommarjobbar hos Balder som gruppledare hela sommaren.
Ålder: 18 år
Bor: I Bergsjön tillsammans med föräldrarna och tre syskon.
Studerar: Har just tagit studenten från samhällsprogrammet på Gymnasieakademin. Har sökt flera högskoleutbildningar i höst, bland annat socionom, lärarprogrammet och arbetsterapeut.
Drömjobb: Vill jobba med människor, allra helst som lärare.
Det bästa med sommaren: Vädret och att inte behöva plugga och tänka på skolan.

Dahir Dahir
Aktuell som: Feriearbetare hos Balder i tre veckor.
Ålder: 14 år
Bor: I Kortedala tillsammans med mamma, pappa och sex syskon.
Studerar: Ska till hösten börja nian på Utmarksskolan.
Drömjobb: Vet inte än, jag får se.
Det bästa med sommaren: Jag tycker vintern är bättre än sommaren, för jag är pollenallergiker. Men jag gillar att bada, spela fotboll, träffa kompisar och vara ute sent – när det är svalare.

 

 

 

 

 

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: