Vill se fler unga Bergsjöbor i ungdomsfullmäktige

En simhall i Bergsjön stod högst på önskelistan när Kim Son Ngo kandiderade till ungdomsfullmäktige för två år sedan. Sedan dess har han drivit massor av frågor och lärt sig jättemycket.

– Jag hoppas fler unga från Bergsjön tar steget och kandiderar till valet nu i höst, säger han.

 16-åriga Son från Bergsjön har fullt upp, det är inte helt lätt att få till en tid för intervju. Och när vi väl ses kommer han direkt från en annan intervju. I den har han berättat om en konferens om rasism och utanförskap som han är med och ordnar tillsammans med en annan ledamot i ungdomsfullmäktige i Göteborg.

– Rasism är alltid en viktig fråga och som har blivit än mer aktuell i och med Black Lives Matter-rörelsen och pandemin, då bland annat många asiater har känt sig utsatta. Nu ordnar vi en konferens där unga får berätta om rasism och där vi försöker hitta lösningar, säger Son.

Den digitala och interaktiva konferensen äger rum på förmiddagen den 4 november och såväl skolklasser som enskilda kan anmäla sig (se länk nedan).

Allt spännande hände
För några år sedan trodde inte Son att han skulle vara med och ordna nåt sånt. Inte heller att han skulle våga skriva en motion eller gå fram till en talarstol och prata inför andra. Eller att han skulle träffa massor av nya kompisar – från andra stadsdelar i Göteborg och genom utbyte med andra länder.

Men allt det har hänt, tack vare att han för två år sedan tog steget och kandiderade i valet till ungdomsfullmäktige.

Till skillnad från kommunfullmäktige, dit det är val vart fjärde år, väljs det nya ledamöter till ungdomsfullmäktige varje år. Och det är personval, man röstar inte på politiska partier. En person kan bli vald år i rad och för att bli vald gäller det för kandidaterna att berätta vad de vill jobba med för frågor och vad de tycker är viktigt.

Simhall i Bergsjön
Det gör man på ungdomsfullmäktiges webbplats där kandidaterna presenteras och det var där som Son tog upp frågan om en simhall i Bergsjön. För att kunna göra nåt åt den låga simkunnigheten i Bergsjön måste det finnas möjlighet att simma nära där man bor, resonerade han. Än så länge har det inte blivit nån simhall i Bergsjön, men det planeras en till Kortedala som ska vara klar 2023, och det är i all fall bättre än hur det är nu, tycker Son.

Han har sedan dess bland annat engagerat sig i frågor om nedskärningar av fritidsgårdar och att de tog bort sommarlovskortet där unga kunde åka gratis med kollektivtrafiken under sommarlovet. För den frågan ordnade ungdomsfullmäktige en namninsamling där de fick in 600 namn och berättelser om hur det påverkar unga.

– Vi fick höra hur unga som inte kunde ta sig till sommarjobbet för att de inte hade råd med biljett och om hur de fick ont i magen när de kände sig tvungna att åka utan att betala. Det här är en extra viktig fråga för oss som bor i områden som Bergsjön där många familjer har ont om pengar och där det kan vara för långt att gå dit man ska, säger Son.

Massor av möjligheter
Nu hoppas han att fler unga i Bergsjön tar chansen och ställer upp i valet till ungdomsfullmäktige. Son tycker det ger massor av möjligheter, och att det är riktigt kul.

– Många här har åsikter om nedskärningar och annat, men det blir inte mer än prat. Jag tycker de ska ta chansen att komma med i ungdomsfullmäktige. Och man behöver inte kunna en massa innan. Alla hjälper varandra och nyvalda ledamöter får gå en utbildning, säger Son.

Det går att kandidera i valet till ungdomsfullmäktige från den 1 oktober och fram till valet den 6 november.  Kandidaterna ska ha börjat årskurs 6, men inte fyllt 18 år, och vara folkbokförd i Göteborg.

FAKTA / Kim Son Ngo
Aktuell som: Ledamot i ungdomsfullmäktige i Göteborg.
Ålder: 16 år.
Studerar: Naturprogrammet på Franklins gymnasium i Mölndal.
Bor: I Bergsjön.
Gillar att göra på fritiden: Att baka, umgås med vänner och upptäcka nya saker.
Motto: ”Allt löser sig”.

FAKTA / Så kandiderar du till ungdomsfullmäktige
Ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar från alla stadsdelar i Göteborg. De är mellan 12–17 år och diskuterar tillsammans olika frågor som rör unga i Göteborg. Ungdomarna bestämmer själva vilka frågor som ska diskuteras och har möjlighet att påverka kommunens nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar.
Ledamöterna utses genom ett digitalt val under hösten, i år 6–16 november. Det är ett personval, man röstar inte på politiska partier, och kandidaterna representerar olika stadsdelar. Den som vill kandidera sig till valet ska först registrera sig via webben. Det kan man göra från 1 oktober och fram till valet.

Se en film om valet till ungdomsfullmäktige
Här kan du anmäla dig till konferensen ”Vi och dem”?
Läs mer om ungdomsfullmäktige

 

 

 

 

 

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: