Somriga lekar på onsdagseftermiddagar

Arfi Yosuf, Bashir Abukar och Amanda Dahl från Läxhjälpen ansvarar för onsdagseftermiddagarna i Bergsjön.

Varje onsdag till slutet av juli kan barn komma till den stora lekplatsen mellan Rymdtorget och Komettorget och leka, pyssla, måla eller läsa böcker. På plats finns unga sommarjobbare, vuxna och ungdomsledare från Läxhjälpen som håller ihop aktiviteterna.

Från klockan ett och fram till tidig kväll på onsdagarna händer det mycket roligt på den stora lekplatsen. Aktiviteterna riktar sig till barn och familjer i området.

– Det kommer att hända mycket roligt. Här kan barnen måla, pyssla eller spela spel.  Vi har gemensamma, roliga aktiviteter som till exempel tipspromenader och vi sätter upp ett berättartält där man kan läsa böcker, säger Arfi Yosuf från Läxhjälpen, som ansvarar för de sena onsdagsaktiviteterna.

Mellan 13.00-15.00 anordnas de av Bergsjön 2031, Familjebostäder, Balder och Willhem och Göteborgs stad.  Aktiviteterna leds då av ungdomar som fått sommarjobb via Göteborgs stad. Efter det tar Läxhjälpen i samarbete med Bergsjön 2031, Svenska kyrkan och Göteborgs stad över klockan 15:15–18:15.

Det finns möjlighet att spela olika bollsporter, testa att snickra fågelholkar och att lära sig mer om naturen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi kan skapa likvärdiga förutsättningar för barn när skola och kanske förskolan är stängd. Det är många som inte har möjlighet att resa bort under sommaren, men här kan vi erbjuda gemenskap och roliga lekar, säger Arfi.

Till sin hjälp har de vuxna ledarna från Läxhjälpen tio ungdomar mellan 15 och 20 år som fått sommarjobb.

Några deltagande barn spelar Memory med ungdomsledarna.

–  Det här är en bra möjlighet för ungdomarna att få jobberfarenhet och att lära sig att ta ansvar, säger hon.

Bashir Abukar är också på plats den första sommaronsdagen.  Han sitter i styrelsen för Läxhjälpen och hans fyra barn har alla gått där.

– Jag tycker att det är bra att de kan få hjälp där, det har hjälpt dem jättemycket och det är bra att det är gratis.

En av hans söner sommarjobbar nu på onsdagseftermiddagarna, och flera av de andra ungdomarna har också själva deltagit på Läxhjälpen för att få hjälp att plugga.

En av dem är Hawo Hassan. Hon tog studenten från naturvetenskapliga programmet i år och till hösten hoppas hon komma in på läkarlinjen.

– Jag tyckte att det var jättebra att få hjälp, och att man får studiero. Det är lättare att sätta i gång och plugga där än hemma, där man kanske blir lockad av TV:n eller mobilen, säger hon.

Hon har gått Läxhjälpens ledarutbildning och ser fram emot sommarjobbet.

– Jag vill vara en del av detta, jag tycker att det är viktigt att barnen ska få ha lika kul som på rasterna och ha aktiviteter även nu när det är sommar och skolan är stängd.

Linbanan på lekplatsen är poppis.

Asma, 15 år, håller med:

– Det är roligt att få träffa barnen och se att de har roligt och inte känna utanförskap.

En annan av de unga ledarna på plats är Mohammed som precis gått ur första året på El-och energiprogrammet på gymnasiet. Han och några av hans kompisar fick tipset om sommarjobbet av en kompis och de blev intresserade.

– Det ska bli roligt. I dag var det inte så många barn som kom, men jag hoppas att det kommer fler barn nästa gång, säger han.

Den första onsdagen när Bergsjön 2031 hälsar på är det väldigt varmt och soligt, och det har varit färre barn än de räknat med.

När det är dags att runda av eftermiddagen får ungdomarna komma med egna förslag till förbättringar inför nästa vecka.  Ta med vattenleksaker, grilla och sätta upp affischer innan nästa onsdag var några av förslagen som kom upp.

Nästa onsdag samlades några ungdomar och delade ut information om onsdagseftermiddagarna. Och kanske gav det resultat, den onsdagen kom det fler barn och lekte tillsammans med ungdomarna från Läxhjälpen.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: