Ibraahim utbildar sig
till ett framtidsyrke

Ibraahim Omar läser en yrkesvuxutbildning till processoperatör och ser både jobb och vidareutbildning framför sig.

I utbildningslokalerna i Torslanda övar Ibraahim Omar på att styra en industrirobot. Det är en av delarna i den ettåriga utbildningen till processoperatör som Bergsjöbon Ibraahim går.
– Utbildningen är jätteintressant, och det känns tryggt att veta att behovet av processoperatörer är stort de kommande åren, säger han.

 För Ibraahim är Volvolandskapet i Torslanda, där Göteborgs Tekniska College ligger, en van miljö. Han har arbetat på Volvo som timanställd montör i två och ett halvt år. Och sedan augusti i år kombinerar han det med att utbilda sig till processoperatör.

– Jag är teknikintresserad och utbildningen ger mig möjligheter till ett fast och bra jobb med fokus på teknik, säger Ibraahim.

Övervaka och styra tekniska processer
En processoperatör arbetar med att övervaka och styra tillverkningsprocesser inom industrin samt att identifiera och lösa tekniska fel. Det är en bred utbildning där man bland annat lär sig att hantera verktyg, maskiner och datorstyrda maskiner. Du får också utbildning i hur själva tillverkningsprocessen inom industrin ser ut, lära dig göra riskbedömningar samt vilka regler, lagar och bestämmelser som gäller på området.

Kunskap om elektronik, datorteknik, automation och produktionsteknik, samt grundläggande industri- och svetsteknik ingår också i utbildningen. När vi ses har Ibraahim bland annat svetsning på schemat.

– Jag hade aldrig svetsat förut och tycker det är kul att lära mig mer om vad man kan svetsa och inte, säger han.

Stor efterfrågan på arbetskraft
Utbildningen till processoperatör är en yrkesvuxutbildning som genomförs på uppdrag av  Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg samt Göteborgsregionen. Den är utarbetad i samverkan med företag och anpassad för att passa industrins framtida kompetensbehov.
En del av utbildning sker också ute i arbetslivet, så kallad APL, arbetsplatsförlagt lärande.

I Göteborgsregionen ser framtidsutsikterna goda ut och man räknar med att det kommer att behövas många processoperatörer. Bland annat i den växande i industrin för tillverkning av elfordon och batterier.

– Vi ser en stor efterfrågan på processoperatörer för tillverkningsindustri, petrokemisk industri och även livsmedelsindustri i Västra Götaland. Vi ser mycket positivt på regionens och Göteborgs stads satsning på den här utbildningen. Fler personer ges möjlighet att studera en gedigen grundutbildning direkt avsedd för industrins behov, med goda utsikter till anställning, säger Magnus Hildström, verksamhetsledare på Göteborgs Tekniska Colleges yrkesvuxutbildningar.

Chans att vidareutbilda sig
Ibraahim är jättenöjd med sitt studieval. För honom går det också bra att kombinera den med att fortsätta arbeta deltid på Volvo. Ibraahim har fru och två små barn, så varje ekonomiskt tillskott är välkommet. Men det kräver också disciplin.

– Man behöver plugga. Men det går bra, bara man planerar sin tid, säger Ibraahim.

Utbildningen ger inte bara jobb, den ger också möjligheter att ytterligare vidareutbilda sig. Något som Ibraahim hoppas kunna göra. Hans mål är att i framtiden utbilda sig till produktionsutvecklare.

 Rekommenderar andra
En produktionsutvecklare arbetar med att förbättra och utveckla produktionsprocesser inom industrin, något det kommer att finnas ett stort behov av nu när industrin står inför en stor omvandling mot mer hållbar produktion. På  Göteborgs Tekniska College finns en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till produktionsutvecklare. Behörigheten Ibraahim behöver får han bland annat på sin nuvarande utbildning.
– Det finns alltså flera skäl att läsa till processoperatör. Möjligheten till jobb ser god ut och den kan ge kompetens för vidare studier. Jag rekommenderar alla som är intresserade av teknik att gå den, säger Ibraahim Omar.

Ibraahim Omar
Ålder
: 31 år.
Aktuell som: Går en ettårig yrkesvuxutbildning till processoperatör samt arbetar deltid som montör på Volva Torslandaverken.
Familj: Fru och två barn, tre och fem år gamla.
Bor: Rymdtorget i Bergsjön.
Intressen: Gillar att spela fotboll med sin kompisar och att promenera och lyssna på ljud i skogen.

Läs mer om utbildningen till processoperatör

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: