17-årige Kenny entreprenör
med ambitioner

Kenny Dos Santos utsågs till Årets unga talang på Bergsjögalan i september.

För några år sedan var 17-årige Kenny Dos Santos en blyg och tillbakadragen kille. Nu driver han sitt eget företag, håller i föreläsningar och har vunnit priser och utmärkelser för sitt arbete med digital kompetens. Nu senast som Årets unga talang på Bergsjögalan.

Vi träffas på Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg. Hit åker Kenny varje dag med spårvagnen från Bergsjön för att gå andra året på NTI-gymnasiets teknikprogram.

– Det är hur smidigt som helst, direkt med samma vagn, säger han och rör sig vant på området.

Det var skolans goda rykte som avgjorde och inriktningen var självklar – Information och medieteknik. Det har han varit intresserad av i många år, men det var när han i årskurs sex började på den helt nyöppnade Kvibergsskolan det tog fart på riktigt. Och också förvandlingen av den blyga pojken.

Växte med uppgifterna
Skolan har fokus på digitalt lärande och nu öppnades möjligheter som Kenny tog. Han engagerade sig i elevrådet, startade ett ambassadörsprogram och fick även möjlighet att undervisa i de lägre klasserna i teknik och medie-och kommunikationskunnighet.

– Jag kände att skolan litade på mig och jag växte med uppgifterna. Jag blev erbjuden att ta ansvar – och tog det, säger Kenny.

Under högstadiet fick Kenny också via Familjebostäder i Bergsjön ansvar för digitala lovaktiviteter och sommaren efter årskurs nio hade Kenny ett sommarjobb i Göteborgs stad som handlade om socialt entreprenörskap. Deltagarna skulle jobba fram icke vinstdrivande företagsidéer för att lösa samhällsproblem. Det passade Kenny som hand i handsken.

MIK Biblioteket föddes
Genom sin erfarenhet från undervisning och sitt samarbete med lärarna på Kvibergsskolan hade han en idé. På tre veckor var affärsplanen för MIK Biblioteket klar och i slutet av sommaren utsågs den till Årets innovation 2022 bland alla bidrag från sommarjobben.

Hans företag, MIK Biblioteket, erbjuder lättillgängligt material för undervisning om källkritik, digital kompetens och säkerhet på nätet.

Strax därefter startade han företaget MIK Biblioteket, 16 år gammal.

MIK står för Medie- och informationskunnighet och i MIK Biblioteket får lärare och annan skolpersonal lättillgängligt material för undervisning om källkritik, digital kompetens och säkerhet på nätet. Materialet är gratis och webbsidan fungera lite som Wikipedia, det vill säga alla får använda och kan också bidra.

– Jag märkte på lärarna att det var svårt att få fram bra och samordnat MIK-material och tänkte att det fanns ett stort behov av en sådan här tjänst, säger Kenny Dos Santos, som driver företaget i samarbete med andra MIK-aktörer och med stöd av sponsorer.

Just nu sköter han företaget vid sidan om sidan gymnasiestudier, men håller också på med en ny affärsidé som handlar om digitala läromedel, ett så kallat ”ED-tech”-bolag. Den här gången ska han ta betalt för tjänsterna och starta ett aktiebolag för att kunna utveckla företaget och en dag kunna leva på det.

Priser och utmärkelser
Kenny har uppmärksammats med flera priser och utmärkelser för sitt engagemang och entreprenörskap. I år var han till exempel en av fem finalister WinWin, Youth Award – ett internationellt pris för att uppmärksamma unga med hållbara innovationer. Han nominerades för sitt “betydande engagemang för att bygga hållbara lösningar mot desinformation och fejknyheter bland barn och unga”.

Och nu nyligen blev han utsedd till Årets unga talang på Bergsjögalan. Uppmärksamheten både glädjer och stärker honom.

Så klart att det känns bra. Det blir ett kvitto på mitt arbete, att det jag gör funkar och det inspirerar mig att satsa vidare.

Vad gör du om 20 år?
– Då har jag förhoppningsvis gått min universitetsutbildning och fortsätter att driva företag.

Bor du kvar i Bergsjön?
– Gärna, det får vi se då, men jag älskar Bergsjön. Här finns så mycket kultur, föreningar och det händer en massa spännande saker. Dessutom har vi jättebra kommunikationer, så det är inga problem att bo här och ändå ta del av vad som händer runt om i Göteborg.

Kenny Dos Santos
Yrke: Går andra året på NTI gymnasiets Johannebergs teknikprogram samt driver företaget MIK Biblioteket.
Ålder: 17 år.
Intressen: Entreprenörskap, lära mig nya saker och vara social.
Familj: Mamma, pappa och tre systrar.
Bor: Tellusgatan i Bergsjön.
Priser/utmärkelser:
– Årets Innovation, feriearbete socialt entreprenörskap Göteborgs Stad 2022.
– WinWin Youth Award, en av fem finalister 2023.
– Årets unga talang, Bergsjögalan 2023.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: