200 önskningar om staden
visas i Bergsjöns Centrum

Fram till 18 november går det att se A Monument of the City to Build I Bergsjöns Centrum. Det kollektiva verket visar 200 göteborgares bilder, drömmar och visioner om din stad.

200 barn, unga och vuxna i Göteborg har tillsammans skapat ett konstverk med önskningar, förslag och drömmar om hur de vill ha sin stad. Verket visas nu i höst i Bergsjöns Centrum på Rymdtorget.

– Det hela började med att jag och mina konstnärskollegor började prata om och fundera kring människors rätt till sin stad. Vilka möjligheter det finns att påverka och vara delaktig i utvecklingen, säger Azadeh Zaghi, konstnär på konstepidemin i Göteborg och mångårigt verksam i olika konstnärliga projekt i Bergsjön.

De läste om, och satte sig in i frågeställningarna, och så växte idén om ett konstnärligt projekt på temat fram. Projektet fick namnet A monument of the City to Build, ungefär ”Ett monument för staden som återstår att bygga” översatt till svenska.

Kollektivt verk
Tanken var att engagera göteborgare i det konstnärliga projektet för att få in deras önskningar, förslag och drömmar till ett kollektivt verk. Allt som allt är det 200 göteborgare i olika ålder och från många delar av staden som har deltagit.

– Vi vill göra det möjligt för alla invånare, oavsett bakgrund, att se sin egen kompetens och möjlighet att ställa krav på en bättre boende- och livsmiljö, säger Azadeh Zaghi.

Deltagarna har bjudits in till workshops där de utifrån några frågeställningar fick välja ut en av hundratals Google maps-bilder från Göteborg för att skapa ett eget verk.

– Vi hade inte direkt någon vision om hur det skulle bli när vi började, men vi mötte ett sådant engagemang och fick så många historier om vår stad. Samspelet med deltagarna har varit så givande och intressant. Vi har fått in 200 historier och alla är lika viktiga.

Många olika perspektiv
En del visar med sina verk upp stolthet för sitt område och sin stad, andra vill fly sin stadsdel. En del vill ha mer färg i staden, andra har skapat statyer och någon har målat himlen röd av blod. Några killar har målat en fotbollsplan över hela bilden som en demonstration över att de önskat sig en i området, men inte fått den. En annan målade en önskedröm där ett krigsplan i luften släpper godis över barnen i stället för bomber.

– Alla berättelser är gripande på sitt sätt. Jag tänker till exempel på en som föreställer tre flickor varav en av dem flyger uppåt och i väg. ”Vart är hon på väg” frågade jag flickan som målade bilden. ”Till Sverige”, var hennes svar. ”Men på bilden är ni ju i Sverige” svarade jag eftersom bilden visar flickans stadsdel i Göteborg. ”Inte det riktiga Sverige”, svarade hon. Går det att få en tydligare bild av segregationen, säger Azadeh.

Konstnärerna bakom projektet är E. Zaghi, Reyhaneh Mirjahani och Alexandra Papademetriou.

A monument of the City to Build, är också en del av GIBCA Extended, Gothenburg International Biennial for Contemporary Art, finns att se i Bergsjöns Centrum fram till 18 november.

Central plats i Bergsjön
– Bergsjön Centrum på Rymdtorget är en central plats i Bergsjön och med cirka 26 000 besökare i veckan är vårt centrum är en bra arena att visa konst, mitt i Kulturstråket mellan spårvagnen och Kulturhuset. Många kommer att kunna ta del av det, många som också inte besöker Bergsjön vanligtvis. Vi har tidigare samarbetet med olika organisationer bland annat Konstepidemin och i fjol var vårt centrum en del av Textilgraffitifestivalen med verk som visades i centrum, säger Ann-Sofie Strömbäck, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler.

Verket går också att ta del av på projektets webbplats, där bilderna också är kompletterade med texter. Någon fortsättning är inte planerad men Azadeh Zaghi tror och hoppas att det ändå lever kvar i alla som deltagit.

– Konstverket lever kvar i alla oss som har varit med och skapat, och i alla skolor och platser som har varit med.

FAKTA / A monument of the City to Build
Utställning med ett kollektivt konstnärligt verk i Bergsjöns Centrum fram till 18 november. Verket undersöker genom en serie aktiviteter och samtal med göteborgare runt om i staden frågor om vem som har rätt att forma staden hur invånares rösterna kan bli hörda. Över 200 barn, unga och vuxna har deltagit och bidragit med sina förslag.

Konstnärerna bakom A Monument of the City to Build är Azadeh E. Zaghi, Reyhaneh Mirjahani och Alexandra Papademetriou. Det är en del av GIBCA Extended (Gothenburg International Biennial for Contemporary Art) och finansieras med stöd av Göteborgs Stad och Kulturrådet.

Bidragen har samlats in i samarbete med: Blå Stället Konsthall, Hammarkullens skola, Dômen konstskola, Göteborgs Botaniska Trädgård, Allas Ateljé, Konstepidemin, Skolförvaltningen, Skolan Mitt i byn Nordost, Sandeklevsskolan, Bergsjöskolan, Rannebergsskolan, Frölunda på Linden/positivparken samt Svartedalsskolan.

Läs mer på A Monument of the City to Build

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: