För Flutra Cela
är fotbollen allt

Bergsjöbon Flutra Cela spelar inte bara fotboll i Häckens akademilag. I somras gjorde hon succé på bioduken i filmen Forever och nu i höst utsågs hon till Årets idrottare på Bergsjögalan.

Från debuten i Bergsjöns IF i 11-årsåldern har det gått snabbt uppåt. Nu spelar 16-åriga Flutra Cela i Häckens akademilag, grejade Årets mål i sin landslagsdebut och har nu i sommar också gjort succé som skådespelare i fotbollsfilmen Forever. Inte konstigt att hon utnämndes till Årets idrottare på Bergsjögalan 2023.

 Det var på fotbollsplanen på Tellusgatan i Bergsjön som kärleken till fotboll tog fart. Hit kom hon som fyraåring med sin familj från Kosovo och hon berättar minnen från Solbackeskolan och kompisarna som hon hängde med på gården.

– Oj, vad det har hänt mycket här med nya lekplatser, sittplatser och en basketplan. Då var det bara en fotbollsplan, säger Cela när vi träffas där drygt tio år senare och hon flyttat till Kvadrantgatan en bit bort.

Flutra är tillbaka på fotbollsplanen där allt började, på Tellusgatan i Bergsjön.

Det var här de hängde och det var utomhus man träffades. Mycket handlade om fotboll och hon spelade ofta med killarna, sin storebror och kusinerna. Men till slut fick hon inte vara med, de tyckte hon var för liten.

– Då bestämde jag mig för att jag skulle träna själv och bli bättre än dem. Det har varit en drivkraft, säger Flutra.

Så höll hon på i några år, tränade ensam på gården eller med hjälp av sin bror innan hon som 11-åring började i Bergsjöns IF och därefter Utbynäs innan hon flyttade över till IFK Göteborg efter något år. Där har hon varit kvar fram till förra vintern då hon kände att hon behövde något nytt och tog steget över till Häcken och blev en del av klubbens ungdomsakademi.

Flutra trivdes bra hos IFK Göteborg men övergången har gett ny kraft. Hon stortrivs och ser utvecklingspotential, det gör att hon orkar. För fotbollen tar mycket tid. Träning fem dagar i veckan och match minst en gång i veckan ska kombineras med gymnasiestudierna på ekonomiprogrammet som hon började nu i höst.

Hur orkar hon?

– För att fotboll aldrig blir tråkigt. Herregud, vi som har kommit så här långt har ju alla möjligheter. Vi får det serverat på ett silverfat, det är bara att tacka och ta emot det, säger hon.

Det var också kärleken till fotbollen som gjorde att hon tackade ja när hon blev erbjuden en av huvudrollerna i filmen Forever som gick på biograferna i somras. Där spelar hon Mila, en ung tjej som får möjlighet att satsa på fotbollen, men ställs inför frågan om det är värt vad det kostar.

Flutra hade aldrig någonsin funderat på att bli skådespelare och blev ganska förvånad av att de möttes av såväl bra recensioner som beröm för skådespelarinsatserna. Trots att varken hon eller Judith Sigfridsson som spelar den andra huvudrollen, gjort något liknande förut. De hade valts ut som duktiga fotbollsspelare med potential för skådespeleri och det lyckades uppenbarligen.

Flutra Cela och Judith Sigfridsson spelar huvudrollerna i filmen Forever. Nu spelar de också tillsammans i Häckens akademilag. Foto: SF Studios

Flutra ser det hela som ett roligt äventyr som hon är jättetacksam för, trots att nästan en hel sommars träning gick åt pipan. Inte heller var det så vårt, tycker hon. De fick bra hjälp av teamet och regissören Ander Hazelius. Och kanske det hjälpte lite att Flutra kan se en hel del likheter med sin rollfigur, Mila.

– För oss båda är fotbollen och familjen viktigast. Vi har båda temperament, men hon är väldigt mycket argare, äger Flutra och skrattar.

Temperamentet och aggressiviteten är två egenskaper hon själv nämner som viktiga faktorer för sin framgång. Vill hon något så satsar hon 100 procent. Och det gör hon för att framtidsdrömmarna ska slå in.

Flutra vill fortsätta utvecklas, komma med i damlaget, spela i allsvenskan och allra helst också bli proffs utomlands. Då är det Real Madrid som gäller, där spelade hennes stora idol, Cristiano Ronaldo, i många år.

Och självklart vill hon också spela i landslaget. Hon har redan hunnit med fyra ungdomslandskamper. I den första visade hon vad hon går för med ett mål som sedan utsågs till Årets mål 2022 bland ungdomslagen.

– Ja, jag är målfarlig. Ge mig en boll så gör jag mål, säger Flutra Cela.

FLUTRA CELA
Aktuell som: Årets idrottare på Bergsjögalan samt huvudroll i filmen Forever.
Ålder: 16 år.
Gör: Går första året på Donnergymnasiets ekonomiprogram samt spelar fotboll i Häckens akademigrupp F17 och F19
Familj: Mamma, pappa, en bror och två systrar.
Bor: Kvadrantgatan i Bergsjön.
Intressen: Fotboll, fotboll, fotboll, familjen och ett nyvaket intresse för film.
Idol: Cristiano Ronaldo. ”Jag gillar hans spelstil och känner igen mig i den.”
Motto: ”Ha tålamod, stressa inte utan kämpa så når du ditt mål”.

Se Årets Mål 2022 av Flutra Cela i sin första match med F 07-landslaget.

Trailer till filmen Forever.

Filmen går inte längre på biograferna, men kommer att finnas att hyra samt se på streamingtjänst från början av november.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: