Nisrin bjuder på recept till Eid

I över tio år har bergsjöbor samlats på Rims Coffee på Rymdtorget för en kaffe och kanske en kaka. Numera drivs kaféet av Rims dotter Nisrin Masharawi som tycker om att det blivit en mötesplats för alla åldrar. Inför Eid bullar hon upp med extra mycket godsaker och bjuder på två av sina favoritrecept.

Bortsett från en liten barnfamilj som sitter i kaffets stora fåtöljer och fikar är det tomt på Rims Coffee. Det ligger en grå dimma utanför de stora fönstren. Det är april och Ramadan pågår för fullt. För Nisrin Masharawi, som driver kaféet, passar det bra med ett lite lugnare tempo just nu.

− Jag fastar också och nu får vi en chans att förbereda för Eid, säger hon.

Högtiden Eid firas när fastemånaden Ramadan är över och i år infaller den 9–10 april.

− Redan efter morgonmässan är det många som bruka vilja komma hit, berättar Nisrin

Hon ser fram emot det. Hon trivs bäst när kaffet är fullt av människor och det är mycket att göra. Samtalen med alla besökare förgyller hennes dag.

Atayef och Basbousa.

− Det är väldigt roligt att se att kaffet blivit en mötesplats för människor i alla åldrar. En del kommer hit för en snabb kaffe och andra är stammisar som säger att kaffet är deras andra hem, säger hon.

Nisrin har jobbar på Rims Coffee sedan hon tog studenten, men redan långt innan blev det ett andra hem även för henne. Det var nämligen hennes mamma Rim som startade kaffet 2013. Numera ansvarar Rim för kaféet på Bergsjöns kulturhus och Nisrin sköter Rims Coffee.

Med bara några få dagar kvar till Eid håller Nisrin och hennes mamma på att förbereda inför högtiden. Det finnas extra mycket av allt, från kärleksmums och smörgåsar till Basbousa och bakelser. Det kommer att bli erbjudanden och kampanjer och finnas möjlighet att beställa bakverk till sitt eget firande hemma.

Två av de populäraste bakverken är Basbousa och Atayef och Nisrin delar gärna med sig av sina recept. Basbousa, eller namoura som den också kallas, är en orientalisk mannagrynskaka som dränks i sirap för att göra kakan extra söt och saftig. Atayef är små luftiga, mjuka pannkakor som fylls med en kräm eller nötter och sedan friteras, steks eller serveras som de är med sirap.

− De är inte svåra att baka och alla älskar dem, säger Nisrin.

ATAYEF

Smet
2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl mannagryn
2 matskedar maizenamjöl
1 tesked bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
1 dl riven cocos
1/2 dl krossade valnötter
1 msk kanel
2 msk socker

Så gör du
Stek som plättar. Lägg fyllning på varje plätt och rulla den. Stek plättarna igen och doppa dem i varm sirap.

BASBOUSA

Kaka
3dl vetemjöl
5 dl mannagryn
1 dl riven kokos
1 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
175 g smält smör
2,5 dl turkisk yoghurt

Sirap
2,5 dl vatten
3 dl socker
1 msk citronsaft från en färsk citron
1 msk rosen- eller apelsinblomsvatten (kan uteslutas)

Så gör du
Blanda ingredienserna till kakan, smörj en långpanna med tahini (sesampasta) eller smör. Grädda i ugnen på 180 grader i 25–30 minuter. Blanda och värm sirap. Häll den över den varma kakan och garnera med sötmandlar.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: