Seniorträff med ögon känsliga för grönt

Först en kopp kaffe och lite småprat. Sedan öppnas dörrarna till Kulturhuset Bergsjöns stora scen. Gänget som samlats på Mötesplats Bergsjöns Seniorträff lämnar kaféet och Bergsjön för en stund och beger sig på musikalisk jorden-runt-resa i jazzens tecken.

Bergsjön2031 har tidigare skrivit om en riksomfattande satsning för seniorer där Bergsjön är först ut i Nordost med ett flertal insatser. (Se länk nedan.) En av aktiviteterna är Seniorträffar på Kulturhus Bergsjön varje onsdag. Träffarna är kostnadsfria och det bjuds på allt från historiska föreläsningar till levande musik och möjlighet att prova på kolteckning, keramik och kreativt skrivande.

– Vi som kommer till seniorträffarna har fått bidra med förslag till vårens program och det har blivit väldigt bra, säger Birgit Johansson som bor i Utby och även brukar besöka Kortedalas mötesplats.

Hon berättar att hon uppskattar möjligheten att få prova nya saker.

– Det ger en extra kick. Hittills har vi bland annat fått prova på att vika pappersfigurer (origami), spela teater och skriva egna texter. Vi har även prövat olika typer av danser – det var roligt!

Hon får medhåll av Kristin Vargdunge som sällan missar en Seniorträff.

–  Jag gillade hip-hop, med salsa var inte min grej, säger hon.

Både Birgit och Kristin försöker vara med på Seniorträffarna så ofta de kan. Förutsatt att de gillar temat.

– Numera försöker jag att låta bli att boka in andra saker på onsdagsförmiddagarna, säger Birgit.

I kulturhuset finns lokaler för alla sorts aktiviteter. Men oavsett om det är skapande i en ateljé som står på programmet eller kanske frågesport i en samlingslokal inleds onsdagsträffarna alltid på kulturhusets kafé för en kopp kaffe.

– Till vardags umgås jag mycket med mina barn och barnbarn och då är det härligt att komma hit och träffa generationskamrater, och till med grannar ibland, säger Kristin som bott i Bergsjön i 30 år.

Även Ralf Häntak tycker den gemensamma fikan är viktig. Han går ofta på Seniorträffarna och sammanfattar förklaringen till det med ett enda ord:

– Gemenskapen. Den är viktigast, säger han.

Birgit, Kristin och Ralf intar sina platser framför kulturhusets scen tillsammans med de andra deltagarna på Seniorträffen. Jazz-trion Iazz står redo och när Barbro Höglunds Med ögon känsliga för grönt fyller det stora rummet blundar någon njutningsfullt medan någon annan låter foten försiktigt stampa i gång.

 

Kristin och Sonja dröjer sig kvar efter konserten för att prata en stund.

 


PROGRAM I VÅR/Seniorträffar på kulturhuset

27 mars: Kolteckning
3 april: Sånger om fred och frihet
31 april: Föreläsning – Göteborg på 1700-talet
17 april: Speldags
24 april: Keramik
8 maj: Föreläsning – Göteborg i krig
15 maj: Speldags
22 maj: Frågesport
29 maj: Föreläsning – Möte med Asien
5 juni: Testamente, bouppteckning och begravningsrådgivning
12 juni: Speldags
19 juni: Keramik

Läs mer…
… i broschyren Mötesplatser för seniorer – Program Nordost som du hittar här:
https://goteborg.se/dx/api/dam/v1/collections/2c2dcfa8-b8ac-43df-b836-8abd1ef85b98/items/6661fa12-fb9f-4e65-a0ec-77c744431fd6/renditions/61a1564f-054a-4c09-acbe-8e00aa2a8ada?binary=true

Tips: Läs även artikeln Bergsjön först ut i satsning som ska föra samman seniorer:
https://bergsjon2031.se/2024/03/13/bergsjon-forst-ut-i-satsning-som-ska-fora-samman-seniorer/

 

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: