I över tio år har bergsjöbor samlats på Rims Coffee på Rymdtorget för en kaffe och kanske en kaka. Numera drivs kaféet av Rims dotter Nisrin Masharawi som tycker om att det blivit en mötesplats för alla åldrar. Inför Eid bullar hon upp med extra mycket godsaker och bjuder på två av sina favoritrecept.
Bortsett från en liten barnfamilj som sitter i kaffets stora fåtöljer och fikar är det tomt på Rims Coffee. Det ligger en grå dimma utanför de stora fönstren. Det är april och Ramadan pågår för fullt. För Nisrin Masharawi, som driver kaféet, passar det bra med ett lite lugnare tempo just nu.
− Jag fastar också och nu får vi en chans att förbereda för Eid, säger hon.
Högtiden Eid firas när fastemånaden Ramadan är över och i år infaller den 9–10 april.
− Redan efter morgonmässan är det många som bruka vilja komma hit, berättar Nisrin
Hon ser fram emot det. Hon trivs bäst när kaffet är fullt av människor och det är mycket att göra. Samtalen med alla besökare förgyller hennes dag.
− Det är väldigt roligt att se att kaffet blivit en mötesplats för människor i alla åldrar. En del kommer hit för en snabb kaffe och andra är stammisar som säger att kaffet är deras andra hem, säger hon.
Nisrin har jobbar på Rims Coffee sedan hon tog studenten, men redan långt innan blev det ett andra hem även för henne. Det var nämligen hennes mamma Rim som startade kaffet 2013. Numera ansvarar Rim för kaféet på Bergsjöns kulturhus och Nisrin sköter Rims Coffee.
Med bara några få dagar kvar till Eid håller Nisrin och hennes mamma på att förbereda inför högtiden. Det finnas extra mycket av allt, från kärleksmums och smörgåsar till Basbousa och bakelser. Det kommer att bli erbjudanden och kampanjer och finnas möjlighet att beställa bakverk till sitt eget firande hemma.
Två av de populäraste bakverken är Basbousa och Atayef och Nisrin delar gärna med sig av sina recept. Basbousa, eller namoura som den också kallas, är en orientalisk mannagrynskaka som dränks i sirap för att göra kakan extra söt och saftig. Atayef är små luftiga, mjuka pannkakor som fylls med en kräm eller nötter och sedan friteras, steks eller serveras som de är med sirap.
− De är inte svåra att baka och alla älskar dem, säger Nisrin.
ATAYEF
Smet Fyllning Så gör du |
BASBOUSA
Kaka Sirap Så gör du |