Bergsjön bjuder in till
Tellusfestival och Bergsjögala

Söndag 3 september bjuder Bergsjön in till Tellusfestival med musik, dans, Bergsjögala och massor av skoj. Konstverk av Elina Metso på Rymdtorget i Bergsjön.

För nionde året i rad bjuder Bergsjön in till Tellusfestival. En fest när stråket från spårvagnshållplatsen Rymdtorget till och in i Kulturhuset Bergsjön fylls med musik, dans, Urban beats, lek och pyssel, föreningar, workshops, poesi och förstås den populära figurparaden. I år utses också vinnarna av Bergsjögalan under festivalen.

 Det som från början var tänkt som ett tillfälligt arrangemang för att lyfta kulturen i väntan på att Kulturhuset Bergsjön skulle bli klart fortsätter alltså trots att kulturhuset är i gång sedan ett år.

– Ja, det är jätteroligt. Vi förstod rätt snart att Tellusfestivalen har blivit så poppis att alla ville ha kvar den, så då gör vi så, säger Kalle Skatt Söderström, producent på Kulturhuset Bergsjön.

Som vanligt är det området från spårvagnshållplatsen Rymdtorget och stråket ner till kulturhuset som fylls med massor av arrangemang. De är så många att det inte går att räkna upp alla här men vi ger några smakprov. Vad sägs om att Kulturskolan visar upp såväl animerade kortfilmer som musicerande elever, att Balkan Trubi Skanidavija bjuder på blåsigt Balkansväng inte mindre är tre gånger under dagen, att du själv kan sjunga karaoke, lyssna på poesi eller se kurdisk och romsk dans?

Det blir romsk kulturfest och i utställningen Romani Kultura berättas om romsk kultur och historia.

– Vi har mycket romsk kultur i år och det är faktisk lite av en slump, men jätteroligt. I vårt uppdrag ligger ju bland annat att lyfta minoriteter, så det känns helt rätt, säger Kalle Skatt Söderström.

De olika uppträdandena sker i huvudsak på tre scener, uppe vid gamla biblioteket, på torget utanför kulturhuset och i kulturhusets stora sal.

Atacama Sound Systems med Paulo Murga och Rigo Fuego bjuder på Urban beats och ”Andinska Dancehall”. Foto: Paulo Murga

Där bjuds det bland annat på Urban beats och ”Andinsk Dancehall” med Atacama Sound Systems med musikerna och låtskrivarna Paulo Murga och Rigo Fuego. Rigo Fuego är bland annat känd som en av grundarna till de välkända banden Infinite Mass och Latin Kings.

Keski Show ger en trolleriföreställning för hela familjen. Foto: Roger Eskilsson

För de mindre finns bland annat ansiktsmålning, trolleri, fiskdamm, pyssel och möjlighet att göra egna vimplar till paraden. Figurparaden startar på torget framför kulturhuset klockan 15 och vandrar längs kulturstråket med dans och musik.

Självklart blir det figurparad med dans och musik även i år. Foto: Kalle Skatt

Nytt för i år är att Bergsjögalan är en del av Tellusfestivalen. Det är en gala för Bergsjön som uppmärksammar personer och verksamheter som finns i området. Kategorierna i år är Årets eldsjäl, Årets verksamhet, Årets business, Årets utbildare, Årets  kultur, Årets unga talang, Årets idrottare och Årets hederspris. Vinnarna utses klockan 13–14 i Kulturhuset Bergsjöns stora sal.

Tellusfestivalen är också en del av Kulturkalaset i Göteborg som pågår samma helg och 400-årsjubileet är med och stöttar.

TELLUSFESTIVALEN OCH BERGSJÖGALAN
3 september, klockan 11–16
.
Kulturstråket från spårvagnshållplatsen Rymdtorget till Kulturhuset Bergsjön fylls av föreningar, musik, workshops och en spektakulär figurparad. Nytt för i år är att Bergsjögalan är en del av Tellusfestivalen. Alla uppträdanden är gratis.

Arrangeras av Kulturhuset Bergsjön i samverkan med Navet i Bergsjön, Familjebostäder, GöteborgsLokaler, Föreningslivet i Bergsjön, Bergsjön 2031, Göteborgs Kulturkalas, Fusion, Grundskoleförvaltningen Göteborgs Stad och Brobyggarna. Tellusfestivalen är också en del av Kulturkalaset i Göteborg som pågår samma helg och 400-årsjubileet är med och stöttar.

Här hittar du programmet: Tellusfestivalen Kulturhuset Bergsjön

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: