Kulturhuset firar ett
fantastiskt första år

Välkommen den 20 augusti då Kulturhuset Bergsjön firar ett år och också inviger det nya torget framför huset. Foto: Johanna Olander

Kulturhuset Bergsjön har sedan det öppnade för ett år sedan haft 116 000 besök och i snitt ett arrangemang om dagen. ”Ett fantastiskt första år”, säger enhetschef Emma Makkonen och bjuder nu in till ett fullmatat 1-årskalas då också det nya torget på platsen invigs.

Kulturhuset Bergsjön finns till för Bergsjöborna och alla andra göteborgare. Här finns med bibliotek, ateljéer och studios, utställningshall, studieplatser och grupprum möjlighet att både ta del av, och att själv skapa, kultur.

Och med över 110 000 besök, 12 000 personer som har deltagit i något av arrangemangen, och med drygt ett arrangemang om dagen får man väl säga att Kulturhuset Bergsjön har levererat under sitt första år.

 Dags att fira!
– Det har varit ett fantastiskt  första år, helt magisktl Förväntningarna var höga, nästan svåra att leva upp till. Men vi har mötts av så mycket kärlek och uppskattning. Det har varit en ynnest att få arbeta här, säger enhetschef Emma Makkonen.

Alltså dags att fira med ett 1-årskalas. Söndag den 20 augusti fylls kulturhuset och det nya torget utanför med massor av spännande arrangemang för både stora och små.

Trattofon uppträder vid två tillfällen med cirkus utan tal, men med dans.

Vad sägs om graffitimålning, pyssel och ansiktsmålning, att testa musikproduktion eller att skapa i keramik, se halsbrytande cirkus, författarbesök, skulpturutställning och avtäckning av textil konst och mycket mer. Orchestra Gold bjuder på afrobeats och det blir konsert med Ramy Essam som spelar rock med influenser från Egypten, hiphop, hårdrock och grunge. Missa inte heller konserten med 18-åriga Bergsjöbon och talangen Fatoumata Bojang, som redan i 12-årsåldern började skriva egen musik. Alla arrangemang är gratis och hela programmet hittar du här.


Ta chansen att lyssna på Fatoumata Bojang, en 18-årig talang från Bergsjön som skriver och producerar egen musik… Foto: Linnéa Siitari

… och Ramy Essam som spelar rock med influenser både från Egypten, hiphop, hårdrock och grunge. Foto: Patrick Fore

Nya torget invigs
Under kalaset kommer också det nya torget utanför kulturhuset att invigas. Under hela första året har entrén till kulturhuset skymts av arbetet med torget. Men nu är allt klart och Bergsjöborna har fått en nytt torg att umgås och ha roligt på och som också gör det lättare och mer inbjudande att ta sig till kulturhuset.

Torget ligger mellan Bergsjöns Centrum och Kulturhuset Bergsjön och tanken är att det ska knyta ihop området till en helhet och bli en central plats på Rymdtorget.

– Vi har utgått från önskemål om att torget ska vara en stimulerande miljö med lekfulla inslag, gott om sittplatser och grönska, säger Kajsa Markänger, projektledare på Exploateringsförvaltningen Göteborgs Stad.

Ett torg fullt av liv
Grönskan finns i upphöjda planteringar utspridda för att skapa olika små rum på torget. En av upphöjningarna kan användas som scen för uppträdanden vänd mot kulturhusets soltrappa.

Genom torget går en bilväg, den enda vägen in mot parkeringen och vårdcentralen. Här har man försökt hitta en lösning där båda funktionerna får ta plats. Hastigheten är reglerad och man har arbetat med att göra det tydligt var på torget man vistas och var fordonstrafiken kör.

– Vi hoppas vi har lyckats skapa ett levande torg. En mötesplats där många vill vara och att kulturhusets aktiviteter flyttar ut på torget, säger Kajsa Markänger.

 1-ÅRSKALAS KULTURHUSET BERGSJÖN
Söndag 20 augusti, klockan 11–16.
Kulturhuset Bergsjön firar att det har varit öppet ett år med en hel dag fylld av spännande arrangemang och det nya torget utanför kulturhuset invigs. Alla aktiviteter är gratis.
Se alla aktiviteter här.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: