Fixartjänst förebygger
fallolyckor

Fixartjänsten Jerry Andersson hjälper Morgan Andersson på Siriusgatan att sätta upp gardiner.

– Utan Jerry hade jag inte kunnat bo kvar hemma, säger 76-årige Morgan Andersson på Siriusgatan.

Han syftar på kommunens fixartjänst och Jerry Andersson som för dagen hjälper honom med gardiner och att flytta saker till en lägre hylla i köket.

 Jerry är välkänd hos många seniorer på Siriusgatan. Där har det spridit sig mellan grannarna att kommunen har en fixartjänst som kan hjälpa personer som fyllt 69 år att till exempel sätta upp gardiner eller byta en glödlampa i taket.

– Statistiken säger att ungefär 1000 äldre personer dör och cirka 70 000 behöver läggas in på sjukhus varje år till följd av fallolyckor. De allra flesta är över 65 år. Fixartjänsten finns till för att förebygga så många av dessa fall som möjligt, säger Jerry.

Jerry klättrar i stället
Morgan Andersson är tacksam. Han klarar sig utan hemtjänst, men att kliva upp på en pall eller en stege vågar han inte längre. Han tänker helt rätt menar Jerry som tar sin stege och klättrar upp i stället.

– Börjar det kännas lite läskigt ska du avstå, det är dumt att chansa. Ring mig i stället, säger Jerry.

Det är via Göteborgs stads Äldre- och omsorgsförvaltning som fixartjänsten finns i alla stadsdelar. Morgan tillhör Nordost och har hand om bland annat Bergsjön.

Fixartjänsten hjälper till i hemmet för att förhindra fall. Det kan handla om att byta en glödlampa eller ett lysrör som sitter högt, att hänga upp eller ta ner gardiner, hämta eller lägga upp saker i höga skåp eller sätta upp en hylla. Fixartjänsten kan också göra en säkerhetsrond i hemmet, då går man igenom vad som kan behöva ändras i hemmet för att bland annat undvika fallolyckor.

Trevligt är det också. Även om Jerry har kalendern full har han alltid tid att växla några ord.

Teknikstöd i hemmet
Sedan ett och ett halvt år pågår ett projekt i Nordost där fixartjänsten även erbjuder teknikstöd, det vill säga hjälp med ny teknik som tv, dator och mobiltelefon. Det handlar om enklare hjälp som att uppdatera appar, installera en tv-box eller en ny router.

– Vi ser ju att behovet är jättestort. Utvecklingen på det området går så fort nuförtiden och det är inte lätt att hänga med i svängarna. Att koppla in en ny smart-tv eller en tv-box kan vara ganska komplicerat, jag förstår verkligen att många behöver den här hjälpen, säger Jerry.

Jerry har de senaste åren kommit hem till Morgan några gånger per år, bland annat för hjälp med gardinerna. Och när Morgan för en tid sedan fick omtapetserat hjälpte Jerry honom att sätta upp några tavlor och en hylla i köket. Morgan tror inte att han skulle kunna bo kvar om inte Jerry fanns.

– Vi brukar säga så, vi grannar som anlitar honom, ”Utan Jerry skulle vi allihop bo på hemmet”, säger Morgan.

Fixartjänst i hemmet
För dig som fyllt 69 år och uppåt. Erbjuder avgiftsfri hjälp i hemmet för att förebygga fallolyckor. Till exempel hjälp att byta glödlampor och proppar, fästa lösa sladdar, montera brandvarnare samt hänga upp och ta ner gardiner. Kan också göra en säkerhetsrond i ditt hem för att ta göra ditt hem säkrare. Erbjuder också teknikstöd i hemmet med enklare hjälp som att installera appar, ställa in tv/tv-box och uppdateringar i dator och mobiltelefon.
Kontakt: Jerry Andersson, 031-365 35 65 eller fyll i formulär på Göteborgs Stads webbplats, sök fixartjänst Nordost.
Läs mer om fixartjänsten här.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: