”Rösta i valet till
ungdomsfullmäktige”

I ungdomsfullmäktige diskuterar och driver ungdomar från hela Göteborg ungas frågor. I årets val kandiderar ett tiotal ungdomar från Bergsjön. Foto: Lo Birgersson

– Alla unga borde ta chansen och rösta i det här valet, säger 17-åriga Bergsjöbon Sumeja Berisha, som suttit tre år i Göteborgs ungdomsfullmäktige. Röstningen pågår fram till 21 november och i år finns bland annat ett tiotal kandidater från Bergsjön.

 Ungdomsfullmäktige finns för att ge barn och unga ökat inflytande i samhället och för att öka intresset för demokrati och politik. Sumeja tycker det har varit bra och givande år. Hon har gått från att vara en introvert person som helst inte pratade med andra, till att driva ungas frågor inför politiker och tjänstemän i Göteborgs Stad och har det senaste åtet varit 2:e vice ordförande i ungdomsfullmäktige.

Sumeja tycker också att de blir lyssnade på och har en reell möjlighet att påverka politikerna.

Eftersom Sumeja fyller 18 nästa år ställer hon inte upp ett år till. Men hoppas att flera av de tiotal unga i Bergsjön som kandiderar kommer in.

– Ungdomsfullmäktige behöver representanter från hela Göteborg, inte minst en segregerad stadsdel som Bergsjön. Allas röster behövs, det är jätteviktigt, säger Sumeja Berisha.

17-åriga Bergsjöbon Sumeja Berisha har suttit tre år i ungdomsfullmäktige och hoppas nu att fler representanter från stadsdelen kommer in. Foto: Privat.

Ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar från hela Göteborg. På sina möten diskuterar de frågor som rör unga och ungdomsfullmäktige har möjlighet att påverka Göteborgs stads olika nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar. Ungdomsfullmäktige har bland annat drivit igenom att unga i Göteborg får åka gratis i kollektivtrafiken med sina skolkort fram till klockan 22.

Valen till ungdomsfullmäktige är personval, man röstar alltså inte på partier utan på personer utifrån vad de tycker är viktiga frågor. Valen sker en gång per år, och årets val pågår just nu och fram till måndag den 21 november. Alla som bor i Göteborg och har börjat i årskurs fem men inte fyllt 18 år får rösta. Röstningen sker på ungdomsfullmäktiges webb, där också alla kandidater finns presenterade.

– Jag hoppas att alla unga i Göteborg tar chansen och röstar på en kandidat som de tycker driver viktiga frågor. Med din röst kan du påverka vad som händer, säger Sumeja Berisha.

FAKTA / Ungdomsfullmäktige Göteborg
Ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar från alla stadsdelar i Göteborg. De är 12–17 år och diskuterar tillsammans olika frågor som rör unga i Göteborg. Ungdomarna bestämmer själva vilka frågor som ska tas upp. Genom ungdomsfullmäktige har du som är ung möjlighet att påverka kommunens nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar.

Årets val till Ungdomsfullmäktige pågår 11–21 november. Här kan du läsa vad de olika kandidaterna tycker och också rösta.

Läs mer om ungdomsfullmäktige.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: