Konstrundan lyser upp i höstmörkret

Den har blivit en tradition som lyser upp i höstmörkret. I år är det 55 konstnärer och konsthantverkare som öppnar upp sina verkstäder och visar sina verk under Konstrundan Östra Göteborg den 11–13 november. För första gången hålls samlingsutställningen på Kulturhuset Bergsjön.

 Det är femte året i rad som Konstrundan Östra Göteborg ordnas. Som vanligt är det många konstnärer och ateljéer och också en stor bredd av konst och hantverk som visas upp i områdena Bergsjön, Kortedala, Utby och Kviberg.

– Det är många olika konstformer och allt från professionella konstnärer till hobbynivå som är representerat. Mycket är bildkonst, men också konsthantverk, keramik, silversmide, textilhantverk, skulpturer och mycket mer, säger Ida Lindberg, producent på Kulturhuset Bergsjön och projektledare för Konstrundan i Östra Göteborg.

Några av dem är kvinnorna i Textilateljén på Rymdtorget 4 i Bergsjön. Det är en mötesplats för konståterbruk, textilt hantverk och språkträning som arrangeras av Svenska Kyrkan i Bergsjön och så här dagarna före Konstrundan råder febril aktivitet i ateljén.

Runt om på väggarna i ateljén hänger väskor, skjortor, förkläden, kuddfodral, tavlor och annat som är tillverkat av bland annat gamla jeans.

– Vi kallar det konståterbruk och utgår oftast från använt och begagnat material och ger det ett nytt liv och en ny form, säger AnnSofie Olsson från Svenska Kyrkan.

I ateljén får deltagarna möjlighet att utveckla sitt hantverk, samtidigt som de tränar på språket och bygger på sin självkänsla. Någon är bra på broderi, en annan på makramé och en tredje på att sy.

– I och med att vi kommer från många olika länder och traditioner lär vi mycket av varandra och utvecklar på så sätt vårt eget hantverk, säger textilpedagog Indira Sojtaric som arbetar på ateljén två dagar i veckan.

Nu hoppas de allihop att det kommer många besökare på Konstrundan. Det brukar det göra och det är roligt att få visa upp och sälja sina alster. Förutom samlingsutställningen på Kulturhuset Bergsjön finns Textilateljén också med på den utställning med konst som Svenska Kyrkan har i sina lokaler strax intill under Konstrundan.

Konstrundan inleds på fredagen med vernissage för samlingsutställningen, där alla deltagande konstnärer finns representerade. Tidigare har den varit i Kviberg, men nytt för i år är att samlingsutställningen nu finns att se på Kulturhuset Bergsjön. Vernissagen är på fredag klockan 17–20 och då bjuds det bland annat på musik.

Konstrundan Östra Göteborg, 11–13 november
• 55 konstnärer och konsthantverkare i Bergsjön, Kortedala, Utby och Kviberg öppnar upp sina verkstäder och visar sina alster.
• Vernissage på Kulturhuset Bergsjön: 11 november, klockan 17–20.
• Samlingsutställning på Kulturhuset Bergsjön och öppna ateljéer: 12–13 november, klockan 11–16.
• Arrangeras av Kulturhuset Bergsjön.
Karta över Konstrundan Östra Göteborg
• Information och adress till alla utställningar/verkstäder

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: