Festival- och kalasyra i Bergsjön

Konstnären Subani Melin visar några av alla konstverk som människor runt om i Göteborg har skapat för Textilgraffitifestivalen. Alla har uppmanats att skriva sina namn på tyg som också visas under festivalen.

I Bergsjön rivstartar september med festivaler och kalas. Välkommen till några dagar då Bergsjön och det nyöppnade kulturhuset sprakar av färg, konst, musik, lek, dans, parad och en massa annat skoj.

Stråket mellan spårvagnshållplatsen Rymdtorget och Kulturhuset Bergsjön kommer att sjuda av liv när Textilgraffitifestivalen, Göteborgs kulturkalas och Tellusfestivalen sammanfaller den 1–4 september.

Mycket färg och form blir det när Textilgraffitifestivalen visar hundratals stora och små konstverk som skapats på skolor, i föreningar, på arbetsplatser och på gator och torg i Bergsjön och på många andra platser i Göteborg.

– Den omfattande utställningen på festivalen är resultatet av att massor av människor har träffats och tillsammans bidragit i en process där deltagarna har lärt av varandra, knutit kontakter och satt i gång nya kreativa idéer och projekt. Det är helt otroligt hur många som har varit engagerade, säger Azadeh Zaghi, konstnärlig projektledare, Kulturstråket – Navet i Bergsjön och drivande eldsjäl bakom festivalen.

Massor av garnbollar har blivit en nästan 100 meter lång girlang. En symbol för gemensamt skapande som visas på Textilgraffitifestivalen.

100 meter lång girlang
Konstnären Subani Melin är koordinator för Textilgraffitifestivalen och har hållit i många av festivalens workshoppar och aktiviteter nu i vår och sommar. Hon tycker att textil är ett fantastiskt material att jobba med eftersom alla kan bidra. Det går att göra allt från ganska enkla saker till väldigt avancerade, och det finns också många olika sorters textil och hantverkstraditioner att använda sig av.

– Textil är något alla känner till och känns tryggt. Man behöver inte känna sig osäker att använda materialet. Det tror jag bidrar till att så många velat bidra och vi har rört oss brett där alla har kunnat bidra utifrån sina egna kunskaper, erfarenheter och traditioner, säger Subani Melin när hon nu står hon i ett hav av konstverk och planerar för hur allt ska visas upp under Textilfestivalen.

Nu finns alltså chans se de fantasifulla lampskärmarna i Bergsjöns centrum, de tusentals garnbollar som knutits ihop till en nästan 100 meter lång girlang, fantasifulla hjul och drömfångare som barn och unga runt om i Göteborg har skapat – och så mycket, mycket mer som visas på festivalen den 1-4 september. Ta också tillfället i akt att delta i de workshoppar som pågår under festivalen.

Kvinnocenter i Bergsjön har skapat textila konstverk som är en del av Kulturhuset Bergsjöns offentliga konst. Foto: Cornelia Schmidt

By Bergsjön – offentlig konst av Bergsjöbor
Samtidigt som Textilgraffitifestivalen pågår Göteborgs kulturkalas, och fler av evenemangen äger rum i Bergsjön. Ett är visningen av By Bergsjön – offentlig konst som har tagits fram för Kulturhuset Bergsjön. Konsten består av fyra verk som har skapats av konstnären Jelena Rundqvist tillsammans med personer som bor eller verkar i Bergsjön.

Här finns ett textilt konstverk som Kvinnocenter i Bergsjön har skapat. Genom broderi och applikationer berättar kvinnor med flyktingbakgrund om de hem de lämnat bakom sig.

Mitt i Kulturhuset på innergården finns skulpturen Gungascenen som utgår från konstnären Haky Jasims idé om en balanserande sittplats som går att använda som scen eller talarplats.

Ett annat konstverk är en publikation med texter och bilder från en serie workshopar med bland annat elever och barn i Bergsjön. Poeten  Elias Abi Jaber är upphovsman till det fjärde konstverket där orden ”Den som är blir den som var” har ristats in i bergväggen bakom kulturhuset. Den 4 september visas konstverken och konstnärerna berättar om sina verk.

Figurparaden är given även i årets Tellusfestival. Foto: Kalle Skatt

Tellusfestival i år igen!
Och dessutom blir det Tellusfestival även i år. Den har funnits sedan 2014 för att lyfta kulturen i Bergsjön på resan mot ett kulturhus. Nu när kulturhuset Bergsjön har öppnat kan det äntligen kopplas ihop med Tellusfestivalen och den 3 september fylls stråket mellan spårvagnshållplatsen Rymdtorget och Kulturhuset med massor av roliga aktiviteter.

Vad sägs om foodtrucks, kafé, föreningar, hoppborg, musik, ansiktsmålning, workshops och förstås Figurparaden där bland annat Bergsjötrollet kommer att gå ackompanjerade av svängiga toner från Balkan. Trollet har skapats i olika workshoppar på Kulturhuset Bergsjön med hjälp av besökare och konstgruppen Meeting Plays.

Läs om tid och plats för allt spännande som händer i Bergsjön den 1–4 september i länkarna nedan.

Textilgraffitifestivalen 1–4 september

Program Göteborgs Kulturkalas 1–4 september (sök område Bergsjön)

Tellusfestivalen 3 september

By Bergsjön – offentlig konst av Bergsjöbor 4 september

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: