Elever firar mångfalden med kulturfest

– Efter pandemin behöver vi ha roligt och träffas igen. Då passar vi på att fira mångfalden med en kulturfest för hela familjen med uppträdanden, mat och kultur från hela världen. Alla familjer och ungdomar i Bergsjön är välkomna, säger Mahsa Abdulhi från Bergsjöskolans elevråd.

Lördag den 21 maj kommer Bergsjöskolan att fyllas av aktiviteter, kultur och mat från olika länder när Bergsjöskolans elever ordnar kulturfest. Loppis, uppträdanden, lotteri, fiskdamm, hennamålning och möjlighet att designa egna armband och massor av mat är några av sakerna som kommer hända.

Initiativet att ordna en kulturfest kommer från eleverna själva. Att det blev just den 21 maj beror på att det är FN:s dag för kulturell mångfald.

Kan lära av varandra
– När jag gick i mellanstadiet hade vi en kulturfest där alla hade med nåt från sin egen kultur. Nu ville jag göra det igen. Sverige är ett mångkulturellt land. Vi är alla svenskar men har mycket att lära av varandras kulturer och nu firar vi mångfalden med en gemensam fest, säger Mahsa Abduhli som går i nian på Bergsjsökolan och sitter i skolans elevråd.

Nu har hon och andra elever tillsammans med Skolan mitt i byn jobbat i flera månader för att idén ska bli verklighet. In i det sista jobbar eleverna bland annat med att baka fikabröd som kommer att vara till försäljning.

Alla föräldrar har fått ett brev hem där de uppmanas att ta med mat från sin kultur för att bjuda på eller sälja. De inbjuds också att klä sig i sina kulturkläder för att representera sin kultur.

Stöder eleverna
– Vi har 45–50 olika nationaliteter på skolan och nu håller eleverna som bäst på att pynta och göra flaggor från alla länder. Trots att de går på samma skola eller i samma klass så vet eleverna inte så mycket om varandras kulturer. En sån här fest blir ett sätt att lära känna varandra bättre. Självklart är vi med och stöder eleverna när de kommer med ett sådant här initiativ, säger Samira Hussein från Skolan mitt i byn på Bergsjöskolan.

Till loppisen har skolans elever bidragit med saker hemifrån som kan sälja i stället för att slängas. Största delen av intäkterna från loppisen och de andra aktiviteterna som kostar pengar kommer att gå till årskurs nio och deras skolresa.

– Vi vet inte än var vi ska åka men håller som bäst på att planera. Vi hoppas den kan bli av innan vi slutar i juni, säger Mahsa Abduhli och hälsar alla välkomna till kuturfesten.

– Jag ser fram emot en festlig dag där vi kan mötas och ha roligt, säger Mahsa.

Kulturfest 2022
Uppträdanden fika, mat och aktiviteter för olika åldrar.
I och utanför Bergsjöskolan.
Lördag 21 maj, klockan 13–17.
Arrangeras av Bergsjöskolans elevråd och Skolan mitt i byn med stöd från Navet i Bergsjön, Bergsjön 2031, Föreningen Honjo, ICA Supermarket på Rymdtorget och Kulturhuset Bergsjön.
21 maj har utsetts av FN som Världsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: