Lättläst bokcirkel på Bergsjöns bibliotek

En lättläst bokcirkel är ett bra sätt att träna på sin svenska tycker Kerstin Nilsson, bibliotekarie på Bergsjön bibliotek, och deltagaren Ayse Oruc.

Ayse Oruc har bott två och ett halvt år i Sverige och har studerat svenska på SFI. Nu vill hon lära sig mer och kommer varje vecka till bokcirkeln i lättläst svenska på Bergsjöns bibliotek.
– När man läser högt kommer man också ihåg ordet med munnen, säger hon.

För den som har gått SFI, Svenska för invandrare, kan det vara svårt att komma vidare och lära sig mer om man inte får en naturlig möjlighet att prata svenska, till exempel på ett arbete. Då kan en lättläst bokcirkel vara en bra möjlighet. Det tycker Ayse Oruc.

– Jag vill lära mig mer svenska och gillar att läsa böcker, så en bokcirkel med lättlästa böcker är jättebra. Trevligt är det också, man kommer ut och träffar folk, säger hon.

 Läser tillsammans och för varandra
På bokcirkeln läser deltagarna lättlästa böcker tillsammans. De läser högt för varandra för att träna på uttal och språkmelodi och så lär de sig nya ord och uttryck.

– Deltagarna kan lite svenska, men vill träna och lära sig mer. Det är bra att läsa högt, då kan vi träna på uttal och också och ha språkliga diskussioner. Till exempel om ord som betyder flera saker, som vår och vår. Eller olika uttryck och talesätt som vi har på svenska, och så jämför vi med nåt liknande som finns i deras hemländer, säger Kerstin Nilsson på Bergsjöns bibliotek och som håller i den lättlästa bokcirkeln.

Olika språkbakgrund
Deltagarna har olika språkbakgrund och måste kunna en del svenska för att vara med. På Bergsjöns bibliotek läser de böcker på nivå två för lättlästa böcker, vilket innebär att de är ganska lättlästa, men inte de allra lättaste. Böckerna väljer gruppen ut tillsammans.

När vi hälsar på läser de ”Den sista fyrvaktaren” av Sara Wadell, en lättläst roman om fyrvaktaren Julius som länge vaktat en fyr, när en kvinna med gröna ögon en morgon helt plötsligt knackar på.

– Den handlar om deras möte, han är tyst och tycker om att vara ensam och hon är utåtriktad och social. Det finns mycket att prata om kring boken, säger Ayse.

Ayse tycker att det är väldigt bra att de läser högt för varandra i bokcirkeln. Hon lär sig hur det ska låta, och tycker också att det är lättare att komma ihåg orden om man också har sagt dom. Eftersom deltagarna inte kan varandras språk, blir det mycket gestikulerande. Ayse berättar att hon ibland blivit hjälpt av att se Kerstins gester framför sig när hon stöter på ett ord hon inte kommer ihåg.

Många fördelar
Det finns många fördelar med att läsa böcker om man vill lära sig ett språk och i Sverige finns ett stort utbud av lättlästa böcker – både fakta och skönlitteratur, såväl nyskrivet som klassiker som skrivits om till lättläst svenska.

Det finns lättlästa böcker i många olika genrer, såväl faktaböcker som skönlitteratur.

– Jag tror det är lättare att komma ihåg ord om man har en berättelse att hänga upp dem kring. Till exempel om vi har läst om en person som är blyg. När man sen hör ordet igen, kommer man ihåg personen och förstår ordet, säger Kerstin.

Ayse Oruc är ambitiös och tar alla chanser att fortsätta utveckla sitt språk. Förutom bokcirkeln brukar hon gå på två olika språkcaféer och så samlar hon familjen hemma för en lite bokcirkel då och då.

– Att våga prata på det nya språket är svårast, men jätteviktigt. Man får inte vara rädd för att säga fel. Det är inte jag, utan jag känner mig glad och stark när jag vågar, säger Ayse.

Ayse tipsar om boken ”Flicka försvunnen” av Sara Lövestam. En spännande roman om arbetslöse Kouplan som blir detektiv.

Fakta / Lättläst bokcirkel Bergsjöns bibliotek
• Onsdagar 15.15–16.15. Anmäl dig till bibliotekets personal om du vill vara med, det är begränsat antal platser.
• Här kan du träna läsning tillsammans med andra. I bokcirklarna läser deltagarna högt, tränar på uttal och språkmelodi och lär sig nya ord och uttryck.
• Är en del av bibliotekets service Vuxna i lärande och på Bergsjöns bibliotek finns också språkcafé och läxhjälp.
• Kontakta Bergsjöns bibliotek: 031-365 41 31, bergsjons.bibliotek@kultur.goteborg.se

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: