På kurs för att bli kaninskötare

Kaninerna Toffie och Micke skuttar runt troligtvis helt ovetandes om att de deltar i Galaxens kurs för blivande kaninskötare. För de deltagande fem- och sexåringarna är det dock en stor dag, med avslutning och diplomutdelning.

Men först ska det tredje kurstillfället genomföras. I stallet på stadslantgården Galaxen i Bergsjön är det dags att ta in djuren som varit ute under dagen. Kursdeltagarna får flytta sig lite när först de två stora hästar och sen en mindre ponny ska förbi. Från fårens spilta hör vi buff och bräkanden och strax intill hittar vi det sötaste man kan tänka sig – sex små lammungar inte ens en vecka gamla.

Fokus hos kursdeltagarna Alin, Nils och Tilde är dock kaninerna. Innan de kan hämtas in ska burarna i stallet förberedas. Kursledaren Rebecca Lundgren frågar barnen vad som behöver göras.

– De ska ha tuggpinnar, säger en av dem.

– Och nytt hö, säger en annan.

– Och så måste vi ta bort bajset, säger en tredje.

Tuggpinnarna som kaninerna har för att slipa ner sina tänder ligger redan i burarna, men Nils hämtar hö och Tilde sopar upp bajs från Toffies bur. Sen går alla ut tillsammans för att ta in kaninerna. Toffie som har några är på nacken är lätt att ta upp i famnen medan tvåårige Micke är lite busigare. Det blir några varv runt i utomhusburen innan Rebecca lyckas fånga honom och ta med honom inomhus.

På dagens schema står att klippa klor och att borsta pälsarna. Djurvårdaren Rebecca håller i Micke när praktikanten Sara klipper korna och berättar för barnen om hur man gör för att inte skada kaninen. Sedan får barnen hålla kaninerna i famnen och borsta dem innan det är dags för avslutningsprov och diplom.

– Vi berättar om de allra viktigaste man behöver veta för att kunna ta hand om en kanin. Det kan vara bra att gå kursen innan man skaffar en kanin, så att även barnen förstår vilket ansvar det är, säger Galaxens djurvårdare Rebecca Lundgren.

Kursen är på tre tillfällen, en timme varje gång, och Galaxen kör den året runt. Kursen kostar 100 kronor att gå och den är för mindre barn från fem års ålder och uppåt. Den som gått kursen kan sen bli volontär som kaninskötare på Galaxen. Men de allra flesta skaffar en egen kanin.

För lite äldre barn, från 10 år och uppåt, finns en kurs för att bli hästskötare. Den är på sex tillfällen och kostar 350 kronor. Efter den kan man få sköta om hästarna på Galaxen.

– Många går hästskötarkursen samtidigt som de går på en ridskola. Här får man inte lära sig rida, men däremot massor om den dagliga skötseln av en häst, säger Rebecca.

 

Rebecca är mer eller mindre uppvuxen på Galaxen eftersom hennes mamma jobbade där när hon var liten och hon kan det mesta om djuren på gården. Galaxen har specialiserat sig på utrotningshotade svenska lantraser och Rebecca tycker det är fantastiskt att kunna erbjuda dagens barn en möjlighet att träffa och umgås med djur som så många levde nära för bara några generationer sen.

– Vi är en ideell förening och helt beroende av våra volontärer som till exempel driver kaféet. Tyvärr har vi fått minskade anslag från Göteborgs stad, så det är tufft att driva verksamheten, men än så länge kämpar vi på, säger Rebecca.

De blivande kaninskötarna är nöjda och tycker att de har lärt sig mycket på de tre timmarna som kursen varat, och för Tilde står en kanin högt på önskelistan inför sexårsdagen.

Stadslantgården Galaxen i Bergsjön
Drivs av en ideell förening med volontärer samt med stöd från Göteborgs stad.
På gården finns höns, svin, får, hästar, kor, ankor, kaniner och en katt.
Arbetar så långt det är möjligt med att bevara utrotningshotade svenska lantraser.
Välkomnar studiebesök och ordnar bland annat valborgs- och midsommarfirande, aktiviteter på loven och kurser för kanin- och hästskötare. Det går också att ordna barnkalas på Galaxen.
Gården har öppet varje dag utom julafton och kaféet på söndagar, se tider på webben.
Länk till Galaxens webbplats

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: