Bra drag för fisket i Bergsjön

”Yes, det nappar och det verkar vara en stor en.” 14-åriga Andreas och kompisen Axel får trixa lite för att få upp den sprattlande regnbågslaxen när de sportlovsfiskar i Bergsjön. Sen kan de stolt visa upp sin fångst.

 Denna sportlovsdag kryllar det av stora och små fiskare vid Bergsjön. Sportfiskarna är på plats för att lära ut grunderna i fiske och också låna ut spön till de som inte har.

– Vi är här varje sport-, påsk- och höstlov och både grupper och enskilda personer och familjer är välkomna, säger Hans Lindqwist, ungdomsansvarig på Sportfiskarna Region Väst när han står och värmer sig vid elden.

Det dyker upp en ny grupp med barn och Hans ser till att de får utrustning och att ett par av Sportfiskarnas ungdomsledare följer med till en av bryggorna.

Få lite friluftsliv
En som brukar komma med sina elever är Linda Svedstam, lärare i fritidshem på Brandströmska skolan i Gamlestan.

– Många av barnen har aldrig provat att fiska, här får de chansen och tycker det är jätteroligt. Det här är ett bra tillfälle att få lite friluftsliv med barnen, säger hon.

På en av bryggorna hittar vi 14-årige Andreas Lundberg, 15-årige Axel Larsson och 10-årige Vilhelm Mark. De är alla hängivna fiskare och brukar haka på när Sportfiskarna ordnar arrangemang. De fiskar både med metspö och spinnfiske och i dag kryllar det av fisk säger dom. Axel får snabbt ett napp, men fisken smiter innan han hinner få upp den.

Nu nappar det
Efter en stund lämnar de bryggan och ställer sig på en klippa vid sjön. Och det ger resultat. De kan se flera regnbågslaxar med blotta ögat och det dröjer inte länge förrän Andreas känner att det nappar. Fiskelinan spänner och drar och Andreas får hjälp av Axel att dra in fisken mot land. De fick inte med sig någon håv, så det är inte helt lätt att få upp fisken. Men till slut ligger den på klippan och sprätter.

– Det kändes att den var stor, skulle tro att den väger 1,2 kilo eller nåt sånt säger Axel, och gratulerar sin kompis till den fina fångsten.

Gillar spänningen
Det är spänningen och naturupplevelsen som gör att de gillar att fiska.

– Jag tycker om att komma ut och inte bara sitta hemma vid datorn och spela. Det här är mycket bättre, säger Vilhelm.

– Jag gillar allt med fiske. Det är spännande att vänta på napp, och sedan känns det i hela kroppen när fisken hugger. Det är så häftigt, säger Axel.

Bergsjön bra för fiske
Att det nappar så bra i Bergsjön just denna dag beror på att Sportfiskarna planterat ut fisk. Det gör de några gånger per år för att fylla på fisk i sjöar och vatten där fisken finns naturligt, men har minskat i antal.

– Bergsjön är en bra sjö att börja fiska i. Här finns gott om abborre, men också regnbåge, gädda, ål och karp. Andra sjöar i närheten som jag rekommenderar är Stora Mölnesjön i Rannebergen samt Delsjön och Härlanda Tjärn, säger Hans Lindqwist.

I dessa sjöar (och de flesta andra) behövs det fiskekort för alla som är över 16 år och vill fiska. Med gula kortet kan du fiska i 60 olika vattendrag i Göteborgsområdet och det gäller för hela familjen. Varje sjö har sina regler när det gäller fiske, allt för att behålla ett sunt och hållbart fiske. Läs mer om fiskekort och lokala regler på  Sportfiskarna Region Väst.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: