Snart färdigbyggt och inflyttningsklart

Hallå där Christian Motter, projektledare på Higab för bygget av Kulturhuset Bergsjön. Hur går det med bygget, håller ni tidsplanen så att det kan öppna i vår?
– Ja, som det ser ut nu gör vi det. Vi har en inbokad slutbesiktning den 25 april och tanken är att lämna över huset till kulturförvaltningen i Göteborgs Stad i månadsskiftet april/maj. Sedan kommer de behöva några månader på sig att flytta in innan det blir dags för invigning.

Det enda bekymmer vi har är cederträribbor som ska komplettera västfasaden. De kommer från Kanada och skulle ha skeppats från Vancouver i december, men det gick inte på grund av dåligt väder. Nu väntar vi på att de ska skickas från Montreal i stället. Det är det enda frågetecknet och slutbesiktningen kan göras utan dem. Däremot måste de vara på plats när vi lämnar över huset.

Hur går det med den konstnärliga utsmyckningen?
 – Det går också bra. 2020 fick konstnären Jelena Rundqvist i uppdrag att skapa en offentlig konstnärlig gestaltning till kulturhuset. Det gör hon tillsammans med invånare och kulturutövare i Bergsjön och totalt kommer gestaltningen att bestå av fyra verk. Ett textilt som skapas av Kvinnocenter i Bergsjön, en skulptur i ögongnejs (en bergart som Bergsjön till stora delar består av) av konstnären Haky Jasim samt en publikation där elever på Bergsjöskolan berättar med ord och texter. Elevernas arbete med texterna har letts av poeten Elias Abi Jaber och det är också en poesirad från honom som ristats in i berget intill kulturhuset och som blir det fjärde verket.

När ni har lämnat över, vad händer då?
– Då tar kulturförvaltningen över och fortsätter arbetet med inredningen. Huset ska fyllas med innehåll och möbler som stolar, bord, bokhyllor och skåp. Alla bibliotekets böcker ska flyttas dit och inte minst ska scener och studios få audioutrustning, ljus och skärmar på plats innan verksamheten kan öppna.

Då frågar vi Emma Makkonen, enhetschef för biblioteket och kulturhuset, när hon tror att verksamheten i kulturhuset kommer att öppna för allmänheten?
– Vi beräknar att vi kan flytta in under juni och juli och att vi kan öppna så smått i juli. Då i början kommer vi att ha begränsade öppettider, och så kör vi i gång på riktigt med en invigningsmånad 15 augusti – 10 september.

Vad händer under invigningsmånaden?
– Tanken är att bibliotekets vanliga verksamhet som bokcirklar, språkkafé, läxhjälp och besök av skolklasser ska pågå som vanligt. Och så hoppas vi kunna krydda med större programpunkter i slutet av veckan och på helgerna. Till exempel att få prova på våra olika studios eller ta del av barnteater, kulturevenemang och olika uppträdanden. Vi planerar för grand final och en stor invigningsdag den 10 september, som vi då hoppas kan sammanfalla med Tellusfestivalen.

Vad händer mer?
– Vi ska rekrytera en hel del personal. Eftersom vi siktar på att ha generösa öppettider behöver vi mer folk. Arbetet med det drar vi gång nu snart. Higab håller i uthyrningen av kafédelen och det är ännu inte klart, så i nuläget vet vi inte öppningsdatum för kafét.

– Och så är det ju val i höst, den 11 september. Förtidsröstningen som brukar vara i biblioteket kommer nu att vara i kulturhuset med start den 24 augusti.

Hur känns det nu när öppningen närmar sig?
– Ja, men det här är ju jätteroligt och jättespännande. Att få vara med och bygga ett nytt kulturhus och fylla det med innehåll. Fantastiskt. Och för alla boende i Bergsjön som har väntat – äntligen, äntligen är det på gång.

Bilder: Higab

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: