Med musik och poesi berättar Fatoumata Bojang och Sheikh Omar Loum om sina inre och yttre resor. I slutet av oktober tog de plats på Folkteaterns Foajéscen i Kulturskolans konsert #minresa.
– Det var första gången på en så här etablerad scen och jätteroligt, säger 17-åriga Bergsjönbon Fatoumata Bojang, som skriver och producerar sin egen musik.
Musikintresset väcktes tidigt. Ingen annan i familjen håller på med musik, men Fatoumatas mamma upptäckte att hon var musikalisk och tog med Fatoumata till Kulturskolan i sex-årsåldern. Där fick hon testa olika instrument och fastnade snabbt för ett av dem.
– Jag föll direkt för fiol och har spelat det sedan dess, även om jag nu också spelar mycket piano. Det är lättast att ha som grundinstrument när man skapar musik.
Skriver sin egen musik
Påhejad av lärarna på Kulturskolan började hon med musikproduktion i tolv-årsåldern, och skriver nu sin egen musik.
– Det är inte så lätt att etikettera Fatoumatas musik. Man kan säga att det är 2000-tals pop med stora arrangemang. Och hon rör sig mellan genrerna, från 60-talet och fram till nu. Det kan till exempel finnas med kör, fiol och gospel eller lite soul, säger Malin Wennergren, Fatoumatas lärare i musikproduktion på Kulturskolan.
Gillar att stå på scen
Fatoumata gillar att stå på scen och drömmer om att få uppträda på scener och arenor inför massor av fans. Och kanske det händer fortare än vi anar. Hon har funderat på att söka till Idol, men tvekar.
– Jag gillar att uppträda och känner mig fri på scenen, men tycker trots allt Idol känns lite läskigt. Att halva Sverige ska titta på när man bli kritiserad av en jury. Det kan bli tungt, säger hon.
Närmast går det att se och höra Fatoumata på Love The Hoods Decemberfest på Bergsjöskolan lördag den 12 december.
Läste dikt om sitt liv
En annan av ungdomarna som uppträdde på Folkteatern var 18-årige Sheikh Omar Loum, också han från Bergsjön. Han skriver poesi och läste en av sina dikter.
– Den handlar om mitt liv och börjar när jag var liten i femårsåldern i Afrika och berättar sedan om minnesvärt som hänt på vägen, till exempel personer som sårat mig, säger Omar.
Skrivandet tog fart i högstadiet och mest för skojs skull. Klassen skulle skriva dikter på svenskaundervisningen och Omar upptäckte att han gillar att formulera sig och uttrycka sig med ord.
Med tiden har innehållet i texterna förändrats. Från början var det oftare en lek med ord och mycket byggde på rim. På senare tid har texterna fått ett mörkare och djupare innehåll.
Växer fram av sig själv
Omar skriver långsamt och dikterna växer efterhand fram av sig själv.
– Det börjar ofta med att några ord eller meningar kommer till mig. Till exempel på natten när jag inte kan sova. Sen får det ta den tid som behövs. Jag kan inte sätta mig ner och skriva på beställning.
Omar tycker att Kulturskolan har gett honom en kreativ miljö som fått honom att växa och även om det är läskigt, ger det också mersmak att läsa sina egna texter inför publik. När han gjorde det första gången och såg att en kvinna i publiken fick tårar i ögonen förstod han att det han skapar kan beröra.
Nu hoppas han framöver kunna ge ut sin egen första diktsamling och letar ett tema som håller.
– Jag kan tänka mig att det blir en variation av mina texter, precis som min personlighet. Vi människor har ju många olika känslor, säger Omar.
Fakta/#minresa
2018 jobbade Kulturskolan Östra Göteborg med projektet ”Vi äger staden”. Det handlade om att ge ung en röst, delaktighet och inflytande och resulterade i en bok med samma namn. Bilderna och texterna från projektet var även en del i ”Staden fyller 400 år” 2021 och fanns även med i utställningen ”Min resa”.
Konserten #minresa på Folkteatern är en fortsättning på det arbetet och arrangerades av Kulturskolan i Göteborg stad.