Iman, Deka och Sabirin på ungdomsevent i EU

Spännande, jättekul och lärorikt. Så kan man sammanfatta Iman Adan Galels, Deka Rages och Sabirin Dinis upplevelse efter två intensiva dagar på Europeiska ungdomseventet i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Det är helt sjukt att just vi fick den här möjligheten, säger 17-åriga Sabirin, när vi ses någon månad efter hemkomsten.

Att det blev just hon, Deka och Iman beror på att de är engagerade i läxhjälpen som Bergsjöns studiecenter bedriver. Allt som allt fick tio föreningsaktiva Bergsjöungdomar åka och förutom läxhjälpen var det ungdomar från Rädda barnen och Bergsjöns sportklubb.

Föreningarna är med i ett medskapandeprojekt som Navet i Bergsjön håller i, och som nu i höst tilldelades Europeiska medborgarpriset 2021. I samband med prisutdelningen tipsade EU-parlamentarikern Evin Incir, själv uppvuxen i Bergsjön, om ungdomseventet.

– Vi tyckte det lät klockrent att låta unga härifrån komma till EU-parlamentet, få veta mer om EU och träffa ungdomar från andra europeiska länder. Många har ett samhällsengagemang som förhoppningsvis kan växa efter en sån här resa. Jag upplevde att de var otroligt taggade när de kom hem, säger Peter Rundkvist från föreningen Navet i Bergsjön, som också stod för kostnaden för ungdomarnas resa.

10 000 ungdomar i parlamentet
Europeiska ungdomseventet arrangeras av EU-parlamentet för att uppmuntra unga EU-medborgare att aktivera sig i samhällsfrågor.  I år samlades över 10 000 ungdomar i Strasbourg för att ta del av på föreläsningar, seminarier, diskussioner och en massa andra aktiviteter, i och utanför EU-parlamentet.

Miljö och klimatet, rasism, invandring och integration, islamofobi, kultur, demokrati, säkerhet, hälsa, digitalisering och innovation var några ämnen som var aktuella i år.

– Jag är intresserad av samhällsfrågor och tänker att det är viktigt att vi ungdomar kan påverka EU, säger Iman, som själv är mest engagerad i frågor kring rasism, islamofobi och integration.

I Strasbourg träffade hon många unga muslimer från andra EU- länder och kunde prata och jämföra sina erfarenheter.

Givande möten med andra unga
Tyvärr var flera av eventen redan fullbokade när Bergsjöungdomarna kom till parlamentet. Men alla tre är överens om att det var väldigt givande ändå. Det fanns massor av spännande aktiviteter i och kring parlamentet, som under de här dagarna inte släpper in någon som är över 30 år.

Bäst av allt var nog mötet med alla ungdomar från olika länder. Några har de fortsatt kontakt med och kanske de kan ses igen.

– Det var så coolt att jag kunde diskutera på engelska utan problem. Det trodde jag inte.  Och så fick vi ju se EU-parlamentet och Strasbourg. Jag åker gärna en gång till, eller ännu hellre till FN I New York, säger Deka.

Iman och Sabirin hakar på direkt. Vi håller tummarna.

Europeiska ungdomseventet (European Youth Event)
Arrangeras av Europaparlamentet för att stimulera ett aktivt medborgarskap bland unga EU-medborgare. Äger rum i EU-parlamentet i Strasbourg och samlar tusentals ungdomar 16-30 år för att delta i diskussioner och workshops kring aktuella frågor.
Har tidigare hållits 2014, 2016 och 2018. Tio ungdomar från Bergsjön deltog på årets träff.

Navet i Bergsjön
Jobbar med boende och föreningar i Bergsjön för att skapa mer samarbete, demokrati, gemenskap, kultur och personlig bildning.Navet i Bergsjön stöds bland annat av EU-programmet Leader längs Göta Älv.
Läs mer på Navet webbplats: https://www.navet.org

Bildtext: Iman Adan Galel, Deka Rage och Sabirin Dini från Bergsjön var tre av 10 000 europeiska ungdomar som i slutet av oktober deltog på Europeiska ungdomseventet i EU-parlamentet i Strasbourg.

 

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: