Bergsjöns poet stöttar unga med språket som verktyg

Som liten hängde han på gatan i Bergsjön. Nu är Elias Abi Jaber en uppmärksammad poet och spoken word-artist som lär dagens unga att utrycka sig med det skrivna ordet.
– Att behärska språket är en hjälp att klara sig i livet, säger han.

 Vi ses på trappan utanför biblioteket i Bergsjön, det var här han satt som liten satt, hängde med kompisarna och lärde sig det mesta om livet på gatan. Nu är Elias Abi Jaber tillbaka på samma plats – för en filminspelning när han läser sin poesi – utvald av Bergsjöns bibliotek att representera stadsdelen när Göteborg fyller 400 år den 4 juni.

Resan hit tog fart på den färgglada mattan i hans sovrum. Där låg en nioårig Elias med hörlurar och lyssnade på rappare som Tupac, Eminen och Notorious B.I.G. Han lyssnade en stund, tryckte på pausknappen, skrev ner det han hörde och tryckte på play igen på cd-spelaren.

Inga riktiga ord
Det blev oftast inga riktiga ord, han skrev som det lät. Men det hjälpte honom att formulera orden när han skulle framföra låten.

– Som åtta-, nioåring hade jag ingen aning om vad orden betydde eller vad låten handlade om. Lyssnade man på rapmusik den tiden så var det oftast på engelska, den svenska rapscenen var inte lika etablerad då som den är idag. Men jag gillade hur orden betonades och förenades med rytmen i musiken, säger Elias.

Skriver om vardagen
Och intresset för ord och texter bara växte och växte. Elias gillar att sätta ihop ord och att formulera på andra sätt än i det vardagliga språket. Att använda metaforer och liknelser för att beskriva det han ville berätta. Först skrev han på engelska, men gick efter några år över till svenska. Det är lättare att uttrycka sig med ett språk han använder till vardags och han skriver om allt möjligt i vardagen. Det som påverkat hans liv och den omgivning han har växt upp i.

–  Det har gjort ett stort intryck på den jag är. Jag växte upp på gatan. När jag var ung förstod jag att förortsklimatet är hårdare, tuffare och svårare. I dag är det ännu hårdare. Det har präglat mig och mina texter handlar oftast om vardagen, det som händer mig och det jag ser hända runtomkring i min omgivning, säger Elias.

Bearbeta tankar
Skrivandet är ett sätt att bearbeta tankar och känslor. Det finns en struktur i raptexter som hjälper honom att också får struktur på tankarna. Och han gillar rimmandet som rappen oftast bygger på. Det ger en rytm som kompletterar och förstärker musiken.

Sedan Elias började lyssna på hiphop tidigt 90-tal har genren vuxit rejält. I dag lyssnar de flesta unga på rap och många skriver egna texter. Men för att kunna uttrycka sig, måste man också kunna språket.

Stöttar unga
I flera år har Elias engagerat sig i att hjälpa och stödja ungdomar som vill skriva rap. På kurser och workshops med fokus på språket delar han med sig av sina egna erfarenheter. Han har precis avslutat ett pilotprojekt med workshops för unga Bergsjöbor, arrangerade av Göteborgs Stad.

–  Språket är ett viktigt verktyg för att klara sig ute i livet. Behärskar du det har du stor hjälp. Det är också bra för en själv, att kunna sätt ord på vad man känner och det som händer i ens liv.

Som poet och textförfattare har Elias Abi Jaber blivit både hyllad och uppmärksammad. Han har till exempel varit finalist i poesitävlingarna Ortens poet och Göteborgs Poetry Slam.

Många spännande projekt

Det har också lett in honom på många spännande projekt. 2019 var han med i Folkteaterns uppsättning ”Klipp han” som handlar om det dödliga våldet bland unga. Elias var en av tre skådespelare som summerade monologerna i teateruppsättningens handling av monologer med egenskrivna texter i spoken word-format.

Nu är han delaktig i konstutsmyckningen av det nya kulturhuset som byggs på Rymdtorget i Bergsjön.

– Det här är spännande. Jag bidrar i ett verk som delvis består av text och vi håller för tillfället på att skissa på lite olika idéer, säger Elias.

Representerar Göteborg och Bergsjön
Göteborg fyller 400 år den 4 juni i år. Det stora formella firandet är på grund av pandemin flyttat till 2023, men i år firar staden i stället digitalt. Det händer mycket spännande på nätet i samband med det. Bland annat har 21 bibliotek valt ut varsin poet att representera sin stadsdel och i Bergsjön är det Elias Abi Jaber. Uppläsningarna livestreamas via Facebook 5–25 juni från de 21 olika platserna, en plats om dagen och Elias uppläsning är den 6 juni.

– Ja, det är förstås jätteroligt att bli uppmärksammad och få delta i sådana här sammanhang. Göteborg är mitt hem och jag representerar gärna staden och Bergsjön med stolthet, säger Elias Abi Jaber.

Här hittar du program för och länkar till poesiuppläsningarna 5–25 juni

Fakta / Elias Abi Jaber
Yrke: Poet, spoken word-artist och Network PUA Manager på Bring Parcels.
Aktuell som: Mycket. Bland annat har han just avslutat ett pilotprojekt med worskhops för ungdomar i att skriva texter och förstärka sitt språk. Elias är också en av personerna som nu jobbar med den konstnärliga utsmyckningen av Kulturhuset Bergsjön och han representerar Bergsjön när 21 bibliotek i Göteborg har valt ut varsin artist inför det digitala firandet av att staden Göteborg fyller 400 år den 4 juni.
Ålder: 32 år
Familj: Fru och barn samt mamma, pappa och bror.
Bor: Uppväxt i Bergsjön, flyttade till Angered för några år sedan.
Läser helst: Läser allt möjligt, till exempel faktaböcker, barnböcker (för dottern), självbiografier och självhjälpsböcker och poesi ibland.
Lyssnar gärna på: Det mesta, men framför allt rapmusik.
Ord på vägen: Förvänta dig inte att andra ska behandla dig som du själv vill bli behandlad.
Otippat: Gillar regniga dagar.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: