Femtio år i Bergsjön
tack vare goa grannar

Märta Eriksson var en av de första som flyttade till Bergsjön 1967. Då var området en enda stor barrskog. Över femtio år senare bor hon fortfarande kvar och har sett både barn och barnbarn växa upp i Bergsjön.

Märta Erikssons lägenhet, längst upp i ett av husen på Tellusgatan, är upplyst av ett varmt eftermiddagsljus från solen som är på väg ner.

‒ Det är en härlig att bo högt upp. När jag ser min dotter komma gåendes på långt håll sätter jag på kaffet, säger Märta.
Båda hennes döttrar och några av hennes barnbarn har vuxit upp i Bergsjön. Det är 51 år sedan hon flyttade hit och sedan dess har hon blivit stadsdelen trogen.

‒ Det är ett grönt och fint område för barn. Jag har alltid trivts här.

En stor anledning till det är grannarna. Märta berättar om sammanhållningen i de nya husen på Merkuriusgatan som hon flyttade till med sin man och sina döttrar 1967.

‒ Vi grannar umgicks hela tiden och satt ofta ute på gården och pratade medan barnen lekte.

Tackade ja med en gång
Flytten som kom att påverka flera generationer av hennes familj började med ett läkarbesök. Det var mitten av 60-talet och Märta bodde med man och barn i en omodern trea i Gamlestaden. Hon led av kärlkramp och lägenhetens gasspis var inte bra för hälsan. Hennes läkare skrev ett intyg om att hon skulle få en modernare lägenhet. Märta och hennes man åkte ut till Bergsjön där de första husen höll på att byggas.

‒ Vi tyckte det var jättefint och tackade ja med en gång.

Sedan dess har det blivit ytterligare två adresser i Bergsjön för Märta. Först på Stjärnbildsgatan och sedan på Tellusgatan där hon bott i 25 år.

Genom året har hon sett sin stadsdel växa och växa. Idag bor cirka 50 000 människor i Bergsjön.

‒ Nu finns här vårdcentral, bibliotek, frisör och apotek. När vi flyttade hit fanns det varken mataffär eller kollektivtrafik.

Märta ler åt minnet och berättar om hur hon och de andra grannarna på Merkuriusgatan löste matinköpen.

‒ Vi brukade dela på en taxi några gånger i veckan och åka och handla tillsammans.

Grannarna betyder mycket
Även för livet på Tellusgatan, när barnen blivit vuxna, har grannarna kommit att betyda mycket. Varje dag på sommaren har de samlats på bänkarna utanför huset.

‒ Vi har turats om att ta med kaffe och pratat om stort som smått. Många av oss har haft helt olika bakgrunder men när vi sitter där är vi alla människor.

Nuförtiden kommer Märta inte ut lika mycket. Hon har hunnit bli 89 år och kroppen säger ifrån. Många av grannarna som samlades runt en kopp kaffe finns inte längre kvar. Hon saknar dem och den tiden.

Men på en bingokväll i husets lokaler för ett par år sedan lärde hon känna Therese Fatty. Hon är flera decennier yngre än Märta och ytterligare en granne som blivit en vän.

‒ Therese hjälper mig med tvätten och att ringa läkarsamtal. Framförallt tittar hon förbi nästa varje dag för att se hur jag mår.

Märtas döttrar bor numera i andra delar av Göteborg. Ibland frågar en av dem om hon inte vill flytta så att de kan bo närmare varandra. Men Märta har bestämt sig.

‒ Jag har haft så roligt här och är rotad i Bergsjön. Här blir jag kvar, säger hon.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: