Mahmod vill se
engagemang

För 14 år sedan kunde vi se Mahmod El-Haj som en liten pojke i dramaserien Kniven i Hjärtat. I dag är han nybliven ordförande för den lokala hyresgästföreningen på Siriusgatan i Bergsjön och tror det är viktigt att de som bor i stadsdelen får vara med och tycka till.

Det var år 2004 som Peter Birros och Agneta Fagerström-Olssons miniserie i fyra delar visades på SVT. Handlingen utspelar sig i Bergsjön och i centrum står Amir från Marocko, hans chilenske bästis Juan och den vackra Sabina från Kurdistan, som hamnar mellan dem i ett triangeldrama. I rollen som Amirs lillebror var Bergsjökillen Mahmod El-Haj, då 13 år.

– Jag blev tillfrågad att gå på en audition. Den var lång och jag fick bjuda på mig själv och köra på. Jag fick rollen och var med i tre avsnitt, säger Mahmod, nu 28 år, en snöig eftermiddag i mars i Hyresgästföreningens lokal på Siriusgatan 96.

Mahmod fortsatte inte med skådespeleriet. Efter att han gått ut nian på Bergsjöskolan gick han vidare till Katrinelundsgymnasiet och samhällsvetenskapligt program.

– Men det tog ett tag innan jag hamnade rätt. Det blev Bräckegymnasiet på Lindholmen senare i stället där jag pluggade till snickare. Jag har aldrig trivts när det är för mycket teori. Har alltid haft myror i brallorna, säger han och skrattar.

Håller öppet för barnen
Det var just snickaryrket som på sätt och vis gjorde att han har engagerat sig i Hyresgästföreningen. 2016 hade han en kortare anställning hos Familjebostäder för att vara med och bygga en paviljong på Siriusgatan. Paviljongen var ett samarbete mellan Familjebostäder, Hyresgästföreningen och Chalmers och Mahmod bidrog med både lokalkännedom och byggerfarenhet.

– Under arbetet insåg jag hur viktigt det är att de som bor i området får vara med och bestämma, och att de uppskattar det. Det var många som kom på invigningen och det hände mycket roligt.

Kontakterna med Hyresgästföreningen gjorde att han tog steget in i lokalföreningens styrelse och sedan januari i år är han ordförande. Hans och föreningens arbete handlar inte om enbart boendefrågor. Några gånger i veckan håller de lokalen öppet för barnen i området.

– Det är bättre att de kommer hit i stället för att de står ute och fryser. De kommer och använder datorerna och spelar pingis eller biljard. De flesta är mellan 10 och 17 år.

Jobbar och pluggar
Mahmod visar runt i lokalerna och berättar att man hoppas kunna rusta upp dem och även utveckla verksamheten.

– Jag vill lära dem något när de ändå kommer hit. Det kan vara en utbildning och belöna med kanske ett diplom. Jag tror det är viktigt att attrahera ungdomarna genom att till exempel ge dom någon praktisk uppgift, nåt som kan påverka dem positivt, och att de får belöning.

Mahmod gör sitt bästa för att hinna med allt. Han jobbar heltid som administratör och lagerarbetare på ett företag i Gamlestaden som arbetar med tågreparationer. Samtidigt läser han en distansutbildning till bygglovshandläggare. Dessutom är han projektledare för ett Akvaponic-projekt som han vill ska bli verklighet i Bergsjön.

– Det handlar om odling av fiskar och växter i ett slutet ekosystem. Det skulle kunna användas i utbildningssyfte, men även affärssyfte. Idén kommer att utvecklas framöver, säger Mahmod.

 ”Människorna bäst”
Förutom några år på mellanstadiet då Mahmod bodde i Rosengård i Malmö och i Köpenhamn har han varit Bergsjön trogen. Här finns stora delar av hans familj.

– Det är här jag har mina rötter, här jag har mina vänner och här jag känner mig hemma. Det bästa med stadsdelen är vi som bor här. Det finns många som bryr sig om varandra och det är bra sammanhållning. Det finns fortfarande människor kvar som brinner för området, de älskar området. Naturen gillar jag också.

Mahmods föräldrar kommer från Palestina, men Mahmod är född och uppväxt i Bergsjön. Han tycker att det gäller att satsa på ungdomarna och ge dem möjlighet och vägledning så att de kan leva upp till det de vill bli.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: