Årets eldsjäl bjuder gärna upp till fest

”Jag säger aldrig nej till något”. Faten Atie har tusen järn i elden och gillar när det händer saker. Hon brinner för att människor möts och gärna i olika åldrar. I december prisades Faten som Årets eldsjäl på Bergsjögalan.

Faten Atie verkar alltid ha något på gång. När vi ses håller hon som bäst på att planera firandet den 8 mars, en del av tre dagars firande av internationella kvinnodagen på Bergsjögårdens fritidsgård.

– Många kvinnor har ingen tid för sig själva. De behöver komma ut och ha en alldeles egen fest, utan man och barn. På kvinnodagen träffas vi och äter, dansar, träffar nya vänner och alla som kommer får en blomma, säger Faten.

Bergsjögården fritidsgård, där Faten jobbar sedan 11 år, fyllde 50 år för en tid sedan och har spelat stor roll för flera generationer unga i Bergsjön. Gården har aktiviteter för barn och unga från 9 till 18 år.

Bara för tjejer
Här finns en gymnastiksal, tv-spel och andra sorters spel, fikaförsäljning, en musikstudio och en hårsalong. Gården har öppet olika dagar för olika åldersgrupper och tisdagar är bara tjejer välkomna.

– Tjejer kan behöva vara bara med tjejer. Och det är många som inte skulle komma om också killar var här, säger Faten, som jobbar mycket för att pusha tjejerna att ta för sig och att tro på sig själva.

Faten har bott i Bergsjön i över 20 år, och trivs. Hon tycker inte om när folk säger att det inte finns några framtidsutsikter om man växer upp här. Tvärtom så ser hon massor av möjligheter för ungdomarna hon träffar.

Samarbete och respekt
– Men de måste ta ett eget ansvar för sina liv och sköta sig. Här kan vi på gården hjälpa till så att de själva ser att de klarar av saker. Om någon vill ordna en fotbollscup så får han eller hon göra det själv, vi står bredvid och stöttar om det behövs. Det är sånt som ungarna växer av. Och så lär vi dem samarbete och att respektera varandra, säger Faten.

Självklart blev Faten jätteglad över att utses till Årets eldsjäl och att hennes arbete uppskattas. Men hon upplever inte själv att hennes engagemang sliter, att hon jobbar för mycket.

– Tvärtom, jag älskar mitt arbete och får energi av det. Jag brinner för att det ska hända grejer, att folk träffas och umgås. Familjerna behöver komma ut från hemmets fyra väggar och träffa andra. Många som bor här i Bergsjön har inte sina släktingar här, då behöver de lära känna andra.

Faten Atie
Utsågs till Årets Eldsjäl på Bergsjögalan i december med motiveringen: ”Det hon gör är långt utöver det hon behöver göra i sin yrkesroll. Hon är engagerad i området, tar hand om så många människor och är alltid på språng för att göra olika aktiviteter och projekt. Hon är en pelare i Bergsjön och enormt prestigelös. Hon har en sådan fin inställning till sin omgivning och förväntar sig aldrig något tillbaka.”
Yrke: Fritidsledare på Bergsjögården.
Familj: Man och fyra barn, 25, 23, 19 och 12 år gamla. Faten fick sitt första barn när hon var 16 år.
Bor: I Bergsjön
När hon inte jobbar: Tränar på gym nästan varje dag i veckan och gillar att vara utomhus, gärna vid Bergsjöbadet och i naturen runtomkring.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: