Anna rappar frustration
och girlpower från Bergsjön

Med texter om att bestiga berg och att övervinna rädslor rappar Anna Vass om sitt liv och uppväxten i Bergsjön.  Musiken har gett henne kraft, självförtroende och ett mål i livet.

Det är fredag eftermiddag och 18-åriga Anna Vass träffar hiphopartisten Peshi i en musikstudio i Gamlestan. De ses ungefär en gång i veckan. Anna freestylar – improviserar – fram texter till färdiga beats och Peshi spelar in.

– Vi spelar in så får vi se vad de blir. Jag samlar på mig material och hoppas det kan bli en skiva framöver, säger Anna.

– Anna har talang, och hon är otroligt kreativ. Anna skriver aldrig ner vare sig texter eller musik i förväg, allt kommer automatisk när hon får på sig hörlurarna, säger Peshi.

Ger unga tjejer en möjlighet
De två känner varandra väl. Anna har varit med i Peshis satsning GangSheBang sedan starten 2015.

Själv är Peshi ett känt namn inom svensk hiphop, med flera skivor bakom sig och eget skivbolag. När hon började med hiphop var det en väldigt mansdominerad genre, med GangSheBang vill hon ge unga tjejer en möjlighet att testa och våga satsa på hiphop.

För Anna Vass har GanSheBang varit som ett andra hem – en familj – och musiken och skapandet en viktig kanal att utrycka känslor om sin verklighet. För även om Annas liv just nu är hyfsat stabilt, så har det inte alltid varit så.

– Det har varit mycket upp och ner och inte de mest stabila förutsättningarna. Min pappa satt i fängelse i 13 år, jag har varit fosterhemsplacerad och strulat runt mer än vad som varit bra för mig, berättar Anna.

Men nu känner hon sig mer stabil tycker att hon blivit klokare med åren. Hon tar igen de förlorade gymnasieåren genom att läsa till undersköterska och håller på att ta körkort.

Sjunger om livet i Bergsjön
Anna är född och uppvuxen i Bergsjön och stadsdelen är förstås en stor och viktig del av henne. Mycket av Annas texter handlar just om livet här, att vara tjej från orten, om att övervinna rädslor och kämpa sig upp från taskiga förhållanden och om att bli respekterad för den man är.

Genom GangSheBang träffade Anna Patricia, de blev bästisar och bildade gruppen Dos Gäris, som bland annat har uppträtt på Kulturkalaset i Göteborg och invigningen av Göteborgs internationella filmfestival 2017.

Sedan en tid kör Anna Vass själv. 2018 släppte hon videon ”Stanna” och i somras uppträdde hon till exempel på invigningen av Bergsjöbadet.

– När jag står på scen händer nåt i min kropp, jag blir lugn och får energi. Det är musiken som har gjort mig, den har gett mig nya mål och får mig att må bättre.

Anna Vass hoppas hon kan sprida girlpower så att fler unga tjejer ska våga tro på sig själva och satsa på samma sätt som hon nu gör.

– Håll huvet högt, ryggen rak och tänk positivt. Allt handlar om dig själv. Så länge du har motivation kan allt hända, säger Anna Vass.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: