Ta cykeln till naturen
med Leo Ranta

Fler och fler upptäcker tjusningen med mountainbike, och i Bergsjön finns underbara stigar att susa fram på. Det tycker mountainbike-älskaren Leo Ranta, som döpt en av dem till Superstar för att den är så rolig.

Stockar, stenar, lutande granithällar och vindlande stigar – en tur med mountainbike i Göteborgsskogarna ger både naturupplevelser och fantastisk träning.

– Mountainbike höjer konditionen mycket på bara några månader. Du blir även stark och får balans. Mentalt är det oslagbart. Du måste vara 100 procent fokuserad på det du gör och efter två timmar i skogen är du helt ren i skallen, säger Leo Ranta.

Han är mountainbike-frälst sedan 1998 och driver ett företag på fritiden som guidar cyklister på Göteborgs bästa stigar och håller utbildningar inom cykling. Leo möter upp vid Bergsjöbadet – en snabb tur genom skogen från Bagaregården där han bor – för att ge sina bästa mountainbike-tips.

– Jag passerar genom Bergsjön några gånger varje månad när jag är ute på helgens långtur. Då kommer jag från Jonseredshållet och följer cykelbanan från Partille upp till Bergsjön. Det finns otroligt många stigar där på höjden. En har jag döpt till Superstar för att den är så rolig.

Superstar går från toppen vid Bergsjösvängen och fortsätter ner västerut mot Fjällbodammen. Där cyklar man vidare på cykelbanan uppför och därefter är du framme vid Bergsjöbadet. Turen går att hitta i appen Strava, som är en träningsapp för cykling och löpning.

 

Fantastisk miljö vid Fjällbo ängar
Det går att cykla runt hela sjön, för den som känner för det, berättar Leo. Vid sjön finns så kallade slick rocks – släta stenar – som är kul att cykla på. En stor upplevelse får du om du fortsätter från den södra sidan av sjön och sedan tar någon av stigarna till vänster som går medsols och ner bort mot Fjällbo ängar. Här finns utsiktsplatser över Kviberg och hela stan.

– Det är jättevackert. Sedan kommer du ner till Fjällbo ängar – ett helt fantastiskt ställe, som bara ligger två tre minuter med cykel härifrån sjön. Det är en unik miljö som jag inte sett någon annanstans. Det är svårt att tro att man är i Göteborg. Där finns klätterklippor och branta klippor med en stig som slingrar sig ner bland klipporna.

Det låter inte speciellt enkelt för den ovana mountainbikecyklisten, och det är det inte heller medger Leo. Nedförsturen mot Fjällbo ängar kräver skicklighet. Däremot är det inte så svår terräng runt sjön.

– Bergsjön är inte det enklaste stället för nybörjare, det är väldigt kuperat och bra kondition krävs. Det är lättast att börja vid Rådasjön i Mölnlycke, där det finns fina släta stigar som även passar nybörjare. Det finns en bra markerad slinga, ”Rådasjön Runt”, som är 12 km.

 

Finns regler
Intresset för mountainbike har ökat stort de senaste åren. När Leo började i slutet av 90-talet mötte han ungefär en cyklist på fyra fem timmar i skogen. I dag är det betydligt fler. Det innebär lite fler konflikter i naturen när gångare, löpare och cyklister ska samsas.

– 99,9 procent av alla som cyklar sköter sig. Det händer att vi kommer fort, men vi har bra bromsar och vi kör inte på någon. Oftast är det terränglöparna vi träffar på där vi cyklar. Personer som bara är ute och promenerar går på andra stigar.

Det finns en del regler att förhålla sig till som mountainbikecyklist i Göteborgs Stad. En sak som är bra att känna till är att det är cykelförbud på alla elbelysta löparspår. Även gångvägar och hästvägar gäller det att undvika. Leo tycker även det är viktigt att alltid visa hänsyn och vara trevlig, släppa fram gående och löpare, samt stanna vid möte med hästar.

– Vandringsleder och stigar får man cykla på rent generellt, men det kan vara lite olika regler i naturreservaten runt om i stan, så kolla gärna infotavlorna i området du befinner dig i, säger han.

 

Guidar amerikaner
Frisk luft, bra träning och fina naturupplevelser – men vad är negativt med sporten? Det får i så fall vara kostnaderna, tycker Leo Ranta.

– Man kan alltid börja med en billigare mountainbike, men om man fastnar för sporten så är det värt att köpa en lite dyrare cykel som håller bättre.Och barncyklarna brukar inte vara så dyra, säger Leo och tipsar om att det finns cyklar att hyra för den som vill prova på.

90 procent av dem som Leo Ranta och hans sambo guidar med Hillside Cycling i Göteborgsterrängen är turister. Den allra största delen av dessa kommer från USA och Kanada och är redan duktiga cyklister som vill aktivera sig under besöket i staden.

– Alla tycker att det är lite svårare här än i USA. Där är stigarna mer konstgjorda. Man lägger ut några stenar och bygger något hopp. Här cyklar vi ju på naturstigar. Göteborg är en fantastisk stad för mountainbike med mängder av stora skogsområden att cykla i.

 

Länkar
www.hillsidecycling.com
Mountainbike kring Göteborg: https://www.goteborg.com/mountainbike-kring-goteborg/

 

Fakta: Utrustning för mountainbike

  • Cykel – glöm ej reservslang, pump och multiverktyg när du är ute.
  • Hjälm – absolut viktigaste skyddet. Köpa ej den billigaste. MIPS är bra!
  • Glasögon – jätteviktigt för att undvika att till exempel få en pinne i ögat.
  • Handskar – ger bättre grepp och skyddar om du trillar.
  • Knä- och armbågsskydd – inte nödvändigt, men skyddar bra vid fall.
  • Ryggskydd – bra att ha om olyckan är framme.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: