Raad jobbar
för sitt Bergsjön

”Jag tyckte det behövdes en röst från Bergsjön”, säger Raad Alauddin om varför han som 13-åring gick med i Östra Göteborgs ungdomsråd. Nu fyra år senare känner han att han har kunnat göra skillnad, men att en hel del finns kvar att göra.

När vi träffar Raad har han en veckas ledigt mellan skolan och sommarjobbet. Vi går runt vid Komettorget där han har växt upp och nu bor med mamma, pappa och två bröder. ”Raad, kommer du på mötet i morgon”, ropar någon från ett fönster. Raad ska åka till Umeå över helgen med ”Människan bakom uniformen”, och det är några saker som behöver förberedas.
Människan bakom uniformen är en verksamhet där ungdomar och uniformsklädda yrkesgrupper som polis och brandkår får en chans att mötas för ökad förståelse mellan varandra. Raad och några kompisar har varit med i ett par år och de har varit med på flera övningar med räddningstjänst och ambulans.
– Och så har jag kört spårvagn och känner massor av förare. Nu tutar spårvagnarna när jag möter dem, säger Raad.

Läxhjälp och fler lekplatser
Det är bara ett av Raads många engagemang. Redan som 13-åring, två år efter att han kom till Sverige och Bergsjön från Bagdad i Irak, engagerade han sig i stadsdelens ungdomsråd. Två medlemmar i ungdomsrådet var på fritidsgården och berättade om sitt engagemang. Dagen därpå anmälde Raad sitt intresse och han har varit med sedan dess.

Fler lekplatser, läxhjälp, satsningar på ökad trygghet och att Rådet för barn- och ungdomsfrågor bildades för ett år sedan är några konkreta frågor som Raad varit med och arbetat för som också har genomförts. I Rådet för barn- och ungdomsfrågor träffar stadsdelens politiker representanter för ungdomarna fyra gånger per år för att rådgöra om frågor som rör unga.
– Jag tycker att vi har inflytande och kan påverka. Och man lär sig mycket av att vara med. Nu kan jag få ut orden och formulera vad jag vill. Jag uppmanar andra att ta chansen. Det är viktigt att ungas röster hörs, det är vi som ska bo i Bergsjön i framtiden, säger Raad.

”Det behövs mer information”
Även om Raad trivs jättebra i Bergsjön, duckar han inte för att det finns problem i området. Han tycker det är jättebra att det byggs nytt och planeras för nya bostäder i området, men det behöver också hända saker redan nu, menar han.
– Många här vet inte var de ska vända sig eller hur samhället fungerar. Det behövs mer information. Och så behövs det mer saker att göra för ungdomar så att de kan syssla med nåt vettigt, utvecklas och ha en framtidstro, säger Raad.
Själv visste han vad han ville bli redan i andra klass – tandläkare. Det är också det, eller läkare, som han satsar på nu. Han går naturvetenskapliga programmet på Thoren Innovation School i Gårda i Göteborg och en plan är att sedan läsa till tandläkare, eller läkare i Litauen. Ett land han inte hade en aning om att det existerade när han bodde i Irak.
– Nä, jag visste inte ens att Sverige fanns, säger Raad och skrattar.

Det var på en semester i Kroatien för några år sedan som han träffade ett gäng ungdomar från Litauen och de har hållit kontakten. Raad blev nyfiken på landet och håller nu på att lära sig ett fjärde språk, litauiska, förutom den svenska, engelska och arabiska han redan behärskar.
I sommar kommer några av hans litauiska vänner på besök. Då ska han visa dem sitt Göteborg, historiska byggnader, några utkiksplatser han gärna återvänder till och alla vänliga människor.
–  Mina vänner som bor utomlands tror att det är kallt, snö och tråkiga människor i Sverige. ”Kom hit får ni se”, säger jag för att motbevisa dem.

 

FAKTA / Raad Alaulddin
Ålder: 17 år, fyller 18 i juli.
Aktuell som: Medlem i Östra Göteborgs ungdomsråd
Bor: Lägenhet vid Komettorget i Bergsjön
Familj: Mamma, pappa och två bröder.
Intressen: Mycket, men bland annat foto/ film, skådespeleri och att skriva.
Bäst med Bergsjön: Den inkluderande atmosfären
Sämst med Bergsjön: Ryktet om stadsdelen

FAKTA / Östra Göteborgs ungdomsråd

Består av unga, 13–23 år, från stadsdelen Östra Göteborg.
Fungerar som en länk mellan ungdomar och stadsdelens politiker.
Rådet har möten varannan vecka och alla unga som vill kan engagera sig i rådet.
Du når ungdomsrådet på: ungdomsrad@ostra.goteborg.se

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: