Textilateljé öppnar
dörrar till samhället

I Bergsjöns kyrka blir sömnad, broderi, stickning och virkning en nyckel in i samhället.  I textilateljén får deltagarna utveckla sitt hantverk – samtidigt som språkkunskaper, självkänslan och gemenskapen växer.

Vid symaskinerna och de stora arbetsborden i textilateljén i Bergsjöns kyrka råder en tyst koncentration. Fokus är riktad mot en blommig necessär, ett elegant fodral till en bärbar dator och en virkad sittpuff.
– Här är det den egna kreativiteten som styr, säger textilläraren Anne-Marie Ingvarsson.
Textilateljén i Bergsjöns kyrka är en integrationssatsning som började 2016 med att en av kyrkans kvinnogrupper ville få ägna sig åt textilarbete. Det ledde så småningom till kursen ”Svenska språket genom textilen”.

En väg in i samhället
I dag är textilateljén en egen verksamhet inom integrationssatsning ENVIS – en väg in i svenska samhället.
– Genom hantverksarbetet når vi och kan hjälpa en grupp som annars står ganska lång utanför samhället, säger Anne-Maire som varit med sedan starten.
Hon berättar att ateljén haft deltagare som varit i Sverige i 20 år och inte pratar svenska eller fått ett jobb. Ofta är de kvinnor.
– De har ett gediget hantverkskunnande som ofta är en del av deras identitet. Här vill vi ta vara på den kunskapen, som börjar försvinna i Sverige, och när deltagarna får chans att använda, utveckla och få bekräftelse för sitt hantverkskunnande växer de som människor.

Arbetet skapar en frizon
Parallellt med arbetet i textilateljén ingår språklektioner som kommer till användning i ateljén.
– Jag har haft deltagare som inte sa ett ord när de började och som sedan pratar och berättar om sig själv och sitt liv.
Textilarbetet i ateljén skapar en frizon där Ann-Marie uppmuntrar till egna kreativa beslut. För många är det en utmaning.
– En del är ovana vid att göra egna val. Men genom att öva här blir det lättare att lyssna på egen röst, vilket gärna smittar av sig även till andra delar i livet.
För att få en plats på textilateljén måste man gå via sin handläggare på socialkontoret och avlägga ett litet sömnadsprov. Det gjorde Ehrar. Hon hade gått på SFI men det fungerade inte för henne.
– Jag mådde dåligt där. Här är det lugnt och tryggt, här har jag lärt mig svenska. Det betyder mycket för mig att veta vi är i samma situation. Vi känner och förstår varandra här, det får mig att må bättre och bättre varje dag, säger hon.
Sedan lägger hon sista handen på en barnfilt med små broderade lamm som snart kommer att säljas på en vårmarknad.

 

FAKTA/Textilateljén och ENVIS
Textilateljén i Bergsjöns kyrka är öppen måndag till torsdag mellan 9 – 15. Arbetet bygger på hållbarhet man tar till vara på textilier som annars skulle slängas.
Ateljén är en del av integrationsarbetet ENVIS – en väg in i samhället. ENVIS kombinerar språkträning med studier och praktik och utgår från varje individs behov. Målet är att skapa förutsättningar för att växa och gå vidare, till arbete, studier eller annan meningsfull sysselsättning. Envis är en samverkan mellan Svenska kyrkan i Bergsjön, Kortedala och Örgryte, Erikshjälpen Second Hans samt Helsjöns folkhögskola.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: