Skördetid i Gläntans
odlingsförening

Grönsaksdisk, gym, mötesplats och terapi – odlingslotten i Gläntans koloniområde fyller många funktioner i Clara Göbels och Neale Paylings liv. ”När jag haft en körig dag är det fantastiskt att åka hit och gräva, plocka, nafsa på mat och peta på blommor. Det är som terapi”, säger Clara.

Tomater, chili, aubergine, potatis, morötter, palsternacka, broccoli, blomkål, kålrabbi, grönkål, svartkål, purpurkål. Och zucchini i mängder. Odlingslotten har gett kilovis med grönsaker under hela sommaren och det finns mycket kvar även om säsongen nu går mot sitt slut.

– Jag är här lite för mycket nästan. Jag åker förbi nästan varje dag på väg till jobbet. Jag blir så glad bara av att titta – det är en bra start på dagen att se hur det växer, säger Neale.

– På våren är vi här nästan varje dag som det inte regnar och gräver. Jag älskar att gräva. Det är hur mycket jobb som helst. Jag fattade inte det riktigt innan vi fick lotten, men det är himla roligt. På sommaren och hösten nu på hösten är det inte lika mycket jobb, säger Clara.

Nya som odlare
Solen tittar fram mellan regnstänken. Vi sitter i den lilla stugan på lotten, som de tog över förra sommaren. Deras odlingsintresse är förhållandevis nytt, och började på allvar för några år sedan när de flyttade till sin lägenhet med balkong på Keplers gata i Bergsjön.

– Jag började odla morötter i balkonglådan och potatis i hinkar. Örter och sånt där. Men det blev inte så mycket. Och väldigt smutsigt på balkongen. Men vad gott det var! Jag kommer aldrig att glömma när vi stekte upp vår första potatis från balkongen, säger Clara.

I början var det hon som var mest intresserad men efter ett tag var Neale också fast. Så, en dag förra sommaren, var de ute och promenerade och kom till Gläntans koloniområde. De såg en lapp om en kolonistuga med lott som var till salu och slog till.

Bra stämning och fin gemenskap
Som i många andra koloniföreningar så funkar det så att man hyr lotten av kommunen, men måste betala till den föregående ägaren för byggnaderna på lotten. I Claras och Neales fall ingick förutom stugan också ett växthus.

– Jag blev så himla glad att vi fick den. Jag trodde att alla kolonilotter överallt kostar lika mycket som en kolonistuga i Askim gör, eller att det är superlång kö, säger Clara.

De tycker det är en bra stämning och fin gemenskap i föreningen.

– Jag har nog aldrig sagt hej lika många gånger som här, säger Neale.

– Det är väldigt öppet och skönt här. Har man något så delar man med sig. Våra grannar kom till exempel över i somras med ett fantastiskt bröd som de grillat, och någon kebab som Neale fick smaka på. De ger massa saker till oss, säger Clara.

Nästan som på landet
Och det är stor spridning på vad folk odlar på sina lotter.

– Hade det bara varit svenskar här hade det liksom varit lök och potatis på alla lotter, känns det som. Någon har ett helt land med bara portlak, undrar vad han ska med det till? Det är intressant att gå runt och titta, säger Clara.

Clara och Neale har bott i Bergsjön sedan 2015 och trivs bra. Att det är nära till lotten är så klart en fördel. Tillsammans med närheten till naturen och stadsfarmen Galaxen, som ligger några minuter från deras lägenhet, blir det nästan som att bo på landet. Fast i stan.

– Det är någonting med att ha bo här ute, ha en kolonilott, se säsongerna förändras, gå förbi lammen på Galaxen. Det känns som att man har mer av naturen här jämfört med om man bott mitt i stan, säger Neale.

Fakta
Odlarföreningen Gläntan ligger vid Ljusårsvägen, mittemot Stjärnbildsvägen. Det finns lotter både med och utan stuga. Andra odlingsföreningar i Bergsjön är Komettorgets odlarförening och Sirius ekologiska förening.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: