”Det gäller att
ta tillvara på all talang”

Jonas Almén är idrottslärare på Solbackeskolan i stadsdelen Bergsjön i Göteborg.

Foto på Jonas Almén, idrottslärare Solbackeskolan i Bergsjön

Jonas Almén, idrottslärare på Solbackeskolan i Bergsjön, brinner för barnens hälsa. I flera år har han startat olika projekt för att få så många som möjligt i rörelse. Hans senaste initiativ har uppmärksammats av både kvällstidningar och lokalpress.

Skoldagen börjar lida mot sitt slut för eleverna på Solbackeskolan. Idrottsläraren Jonas Almén slår sig ner på en bänk ute på skolgården. På asfalten bredvid honom finns en gul linje. Den är 520 meter lång och löper runtom skolgården. Sedan slutet av augusti är den gula linjen en del av elevernas och lärarnas vardag.

– En gång per dag joggar eller springer alla elever alla utmed linjen i 15 minuter, säger Jonas Almén.

Projektet heter The Daily Mile och startades i Skottland för några år sedan. Namnet kommer från att med 15 minuters löpning kommer ett barn ungefär 1,6 kilometer, som är en engelsk mile.

Först i Sverige
The Daily Mile har spridit sig till fler än 5 000 skolor runt om i världen. Solbackeskolan är den första i Sverige.

– Jag såg en dokumentär om The Daily Mile och kände att det måste vi prova.

Syftet är att förbättra den fysiska och psykiska hälsan hos eleverna. Motion påverkar både kropp och hjärna positivt och Jonas hoppas att den dagliga motionen ska leda till bättre skolresultat.

– Vi hade föräldramöte nyss och då var det föräldrar som sa att de redan märker att deras barn blivit lugnare. Jag vet inte om det stämmer, men det var i alla fall deras upplevelse, säger Jonas och berättar att The Daily Mile tagits emot bra av eleverna.

– Det har gått över förväntan. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här lätt att få med mig eleverna.

Varje onsdag genomför hela skolan The Daily Mile samtidigt – till musik för att göra det till en ännu roligare händelse. Jonas funderar även på att göra onsdagen till något av en kändisdag, då en känd person kommer på besök. Förra året – i annat sammanhang – ordnade han så att både damernas och herrarnas förbundskaptener i fotboll, Pia Sundhage och Janne Andersson, besökte skolan.

Jonas hoppas på att nästa person som barnen får träffa är Prins Daniel, vars egna organisation Generation Pep också arbetar för att förbättra barn och ungas hälsa.

– Han SKA hit! Det kan han inte komma undan, säger Jonas och ler.

”Var före vår tid”
The Daily Mile är inte det första initiativet Jonas Almén tagit för att få eleverna på skolan att träna. Redan för tio år sedan införde han – tillsammans med lärarkollegan Stellan Danielsson – något som de kallade för Idrottsakademin. Klockan 7.30 tre dagar i veckan öppnades idrottssalen upp för eleverna.

– Alla elever var välkomna en dag i veckan. De fick träna före skolan började för dagen och så fick de frukost. Vi erbjöd blandad träning. Det kunde vara gymnastik, fotboll eller dans till exempel. Massor med elever kom, säger Jonas och fortsätter:

– Vi var lite före vår tid. Numera vet ju alla hur viktigt det är att få barn i rörelse.

Det har blivit svårare att få barn och unga till organiserad idrott på fritiden och därför jobbar Jonas i stället med att idrotten ska komma till skolan.

– 2014 började IFK Göteborg komma hit en dag i veckan efter skolan med sitt projekt ”IFK på schemat”. Ungefär 30–40 barn i årskurs 3–6 brukar vara med. Och på måndagar efter skolan kommer Östra Göteborg IF hit och kör fotboll med eleverna i förskoleklass till tvåan.

Cirkus Unik finns också på skolan en gång i veckan i idrottssalen och bedriver verksamhet med lågstadiets elever.

– Helt fantastisk verksamhet. Jag söker ständigt efter nya föreningar som vill starta samarbeten med oss på Solbacke, säger Jonas.

Finns mycket talang
Även Sävedalens AIK har varit på skolan och kört friidrott med eleverna. Sakura Judo, Partille pingis, Gais och Kvibergs HK är andra föreningar som bedrivit verksamhet på skolan under åren.

– Det finns så mycket talang här i Bergsjön i allt: dans, fotboll, löpning. Det gäller bara att försöka ta tillvara på den. Det jag vill är att barnen ska tycka att det är så kul när de provar idrotter på skolan att de tjatar på sina föräldrar att få börja i en förening.

Jonas kommer att fortsätta sitt engagemang för hälsa och träning.

– Det är barnens framtid det handlar om. Vi i skolan äger deras tid så många timmar om dagen. Om inte vi gör något, vem ska göra det?! Jag hoppas att fler skolor kommer att ta ansvar.

 

Jonas Almén är idrottslärare på Solbackeskolan i Bergsjön.

Jonas Almén
Bor: Utby.
Familj: Fru och fyra barn.
Fritidsintressen: Styrketräning och fiske med familjen i norra skärgården.
Idrottsbakgrund: Har spelat fotboll med Öster i Superettan och var därefter assisterande tränare i Allsvenskan i samma förening.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: