Indira vill motivera dig
att använda din röst

”Vad ska du göra 9 september?” Det har Indira Sojtaric frågat många Bergsjöbor de senaste veckorna. Hon är en av åtta demokratiambassadörer i Östra Göteborg som gör sitt bästa för att öka valdeltagandet i stadsdelen.

Det är sen onsdagseftermiddag vid Komettorget. 7:ans spårvagn stannar till och släpper av resenärer för att sedan gnisslande vända åter mot centrum. Några av Bergsjöborna, som tar sikte hemåt eller mot mataffären, tittar nyfiket mot stadsdelen Östra Göteborgs demokratibuss, som står parkerad vid torget.

– Hej, vad ska du göra 9 september?, frågar Indira Sojtaric leende en man som går förbi.

Hon är på plats vid Komettorget med några av de andra demokratiambassadörerna för att informera om att det snart är val. De bjuder på fika och delar ut flyers på olika språk om vilka regler som gäller, och hur man röstar.

– De flesta vet att det är val, det handlar om att motivera dem att vilja rösta. De vi möter kanske kommer från en diktatur, eller ett helt annat system, och har aldrig röstat. Jag tycker att det är jättehärligt att vi har demokrati här och jag vill väldigt gärna att valdeltagandet ska öka i Bergsjön, säger Indira Sojtaric.

Personliga möten
2014 var valdeltagandet i Östra Göteborg 65,3 procent, och i enbart Bergsjön mycket lägre än så. Det är anledningen till satsningen på demokratiambassadörerna. Möten öga mot öga ska förhoppningsvis ge större effekt på valdeltagandet än affischer och sociala medier.

Demokratiambassadörerna rekryterades i april. Veckorna innan valdagen söndagen 9 september arbetar de som mest intensivt. Det handlar om att knacka dörr, finnas på bland annat Tellusfestivalen, och att besöka SFI-utbildningar, språkkaféer och andra föreningar för att informera.

– Vi måste vara helt opartiska och inte påverka medborgarna att rösta på ett särskilt parti. Men många frågar faktiskt vad jag tycker att de ska rösta på, säger Indira.

Demokratiambassadörerna är mellan 18 och 79 år och talar tillsammans ett flertal språk, som till exempel somaliska och ryska. Det underlättar kommunikationen med invånarna i stadsdelen. Indira Sojtaric pratar – förutom svenska – bosniska. Hon flyttade från Bosnien till Sverige 2001.

– Min dåvarande man bodde redan i Bergsjön, så jag kom hit och har bott här sedan dess.

Hälsoguide och volontär
Indira berättar att hon gillar att engagera sig. Hon arbetar som stödassistent, men tiden som blir över fyller hon gärna med annat. Hon jobbar som hälsoguide på Hälsoteket, och hon sitter i styrelsen i föreningen Nysta som jobbar med återbruk i Kortedala. Just nu går hon en slöjdhandledarutbildning i Borås för att bli en bättre workshopledare inom området. Vid jul ställer hon gärna upp som volontär för Göteborgs Räddningsmission.

– Jag är nog en drivande person. Jag mår bra av att göra grejer och det känns bra när folk får kunskap. Jag har genomlevt kriget i Bosnien och jag är tacksam varje dag att jag lever och kan göra saker.

Nu har hon fokus på valet och jobbet som demokratiambassadör, och Indira skickar med en viktig hälsning.

– Ingen behöver vara nervös när man går och röstar. Det finns valförrättare i vallokalerna som kan guida den som inte exakt vet hur proceduren går till.

 

Fakta: Valet 9 september

– Det är riksdagsval, kommunalval och landstingsval 9 september.

– För att få rösta i riksdagsvalet måste du vara svensk medborgare och ha fyllt 18 år.

– För att få rösta i kommunalvalet och landstingsvalet behöver du vara 18 år. Är du inte medborgare i EU, Island eller Norge krävs det att du varit folkbokförd i Sverige i minst tre år före valdagen.

– Om du har rösträtt får du ett röstkort hem i brevlådan ungefär tre veckor före valet. Där står vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta i. Ta med röstkort och id-handling till vallokalen, eller någon med id-handling som kan intyga din identitet.

– Det går även att förtidsrösta. Till exempel på Bergsjöns bibliotek.

Mer info: www.goteborg.se/val2018

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: