Fadumo fick en kick
av sommarjobbet

På sommarjobbet får Bergsjöbon Fadumo Isman göra den film hon hade behövt se när hon kom till Sverige. På fyra veckor har hon lärt sig mycket och fått nya vänner. Stärkt ser Fadumo nu fram emot att börja gymnasiet i höst.

De kallas Förändringsagenter, Fadumo Isman, och hennes sommarjobbande kompisar. Allt som allt är det 240 ungdomar som har tre till fyra veckors sommarjobb med målet att skapa en positiv förändring i samhället. Tillsammans ska de starta och driva sina egnaprojekt.

Fadumo och hennes grupp valde att göra korta filmer på temat ”Simple Sweden”. I filmerna förklaras enkelt och tydligt hur man söker jobb, var man kan lära sig svenska språket, hur man åker buss och annat som kan vara bra att veta när man är ny i Sverige.

– Jag hade behövt liknande filmer när jag kom till Sverige för sex år sedan. Det var så mycket jag inte visste. Under tiden i grundskolan var det ingen som talade om för mig vilka möjligheter som finns, att det till exempel finns gymnasium och högskola för den som vill läsa vidare, berättar Fadumo, som bor i Bergsjön med sin mamma och fyra syskon.

Fadumo berättar att hon på den tiden hade svårt att se nån framtid framför sig. Att gå till skolan kändes meningslös. Varför skulle hon plugga när hon inte visste vad kunskapen skulle användas till.

Så kom vändningen
Efter grundskolan började Fadumo Språkintroduktion på Bräckegymnasiet. Det blev vändningen.

– Nu hade jag klasskamrater som pluggade och kämpade för att få bra betyg och lärare som förklarade vilka möjligheter som finns. Det inspirerade mig, nu började det verkliga livet, säger Fadumo.

Fadumo satsade på skolan och det gav resultat. I höst börjar hon Ekonomiprogrammet på Cybergymnasiet. Och nu siktar Fadumo högt – drömmen är att bli advokat.

Lärt sig utveckla idéer
Sommarjobbet som Förändringsagent har stärkt henne ytterligare.

– Jag har lärt mig jättemycket här som jag kommer att behöva i framtiden. Att samarbeta, att prata med andra och utveckla idéer. Det har gett mig styrka, säger Fadumo.

Filmerna som Förändringsagenterna har gjort finns bland annat att se på Ung handlingskrafts Youtube-kanal.
https://www.youtube.com/results?search_query=ung+handlingskraft+-+förändringsagent+

 

Fakta: Sommarjobb som Förändringsagent
240 skolungdomar i Göteborg sommarjobbar som Förändringsagenter. 80 av dem bekostas av Göteborgs stad. Tillsammans ska de skapa och driva projekt som bidrar positivt till samhället. Det är organisationen Förebildarna / Ung handlingskraft som har uppdraget att hålla i och genomföra projektet med Förändringsagenter.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: