Astrids sommarjobb
är ett steg in i samhället

För tre år sedan bodde Astrid Diaz i El Salvador. Nu har hon precis fått sommarjobb på Familjebostäder i Bergsjön. ”Jag vill göra nytta och vara en del av det svenska samhället” säger hon.

En varm dag i maj besöker Astrid Diaz Familjebostäders lokal på Siriusgatan Bergsjön. Hon är en av de ungdomar som fått sommarjobb via Göteborgs Stad. Astrid är förväntansfull. Och nöjd. Hennes arbetsbeteckning kommer att bli miljövärd, vilket innebär skötsel av grönområden.

– Det här sommarjobbet passar mig precis. Jag ska bli djurvårdare och då arbetar man ofta utomhus och det kan ingå uppgifter som gräsklippning.

Sommarjobbet är värdefull arbetslivserfarenhet för Astrid som är 20 år och annars läser på naturbruksprogrammets linje med inriktning på djurvård. Intresset för djur har hon haft sedan hon var liten.

– Jag kommer ihåg att jag tittade på djur och tyckte att de levde i balans med sin miljö, inte som vi människor som gör saker som inte är bra för oss, säger hon.

Vill öva på språket
Astrid kom till Sverige för tre år sedan. Hennes mamma hade träffat en ny man från Sverige och de följde med honom tillbaka. Hon ser sommarjobbet som en chans att öva på sitt nya språk och en möjlighet att komma in i det svenska samhället.

– När man är från ett annat land är det många som tror att man är lat för att man inte har ett jobb. Men så är det inte. Det är svårt att få ett jobb när man inte kan språket.

Astrid beskriver sig själv som blyg och hon kan se en röd tråd mellan sin kärlek till djur och hennes andra stora intresse – dans.

– Man kan skapa vänskap med ett djur utan att använda ord och när man dansar är det kroppen som talar.

Väl framme hos Familjebostäder får Astrid en liten rundvandring bland krattor, spadar och växter som ska planteras. Hon träffar sin handledare och får en första kontakt med sina blivande arbetskamrater.

Vill bli etnolog
Efter besöket funderar Astrid på framtiden. Hon vill bli etnolog eller djursjukskötare. Båda kräver universitetsutbildning, men det är inget som oroar henne. Det blir troligtvis möjligheten att få jobb som till sist avgör vilket yrke det blir.

Nu väntar en sommar som miljövärd och Astrid pustar ut efter besöket. Det känns bra.

Trots att det inte är så mycket djur?
– Men det är det ju! Det finns fåglar, fjärilar, insekter och säkert en massa hundar och katter.

 

Fakta/Göteborgs Stads sommarjobb
Varje år rekryterar Göteborgs Stad arbetsplatser för stadens ungdomar att sommarjobba på. Tanken är dels att ge fler ungdomar en första fot in på arbetsmarknaden men också att försöka säkra framtida personalrekrytering i branscher som har svårt att hitta personal. Totalt sökte 3 417 ungdomar sommarjobb 2018 och av dem har 1 500 fått erbjudande om sommarjobb.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: