Årets bästa byggnad

Nötkärnan

Nötkärnans vårdcentral i Bergsjön har tagit hem ännu ett fint arkitekturpris och utsetts till Årets bästa byggnad i Göteborg.

Gnistrande och färgstark, så beskrivs Nötkärnans vårdcentral i juryns motivering till priset. Byggnaden är ritad av Wingårdh arkitekter och byggd av aktörerna bakom vårdcentralen. Byggnaden prisas bland annat för att den med sin ”genomarbetade och uttrycksfulla arkitektur har potential att bli ett nyckelprojekt i omdaningen av Bergsjön.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande eftersom det här är en byggnad som verkligen fungerar. Det är dessutom ett kvitto på att vårt sätt att arbeta varit framgångsrikt. Anders Olausson har varit oerhört lyhörd för våra behov, säger Christer Andersson, byggaktör och vd på Nötkärnan Bergsjö Vårdcentral och BVC.

Det är Per och Alma Olssons fonder som varje år delar ut priset Årets bästa byggnad till den byggherre som under året färdigställt ”det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”.

Juryn utses enligt testamentet av kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kulturnämnden och Tekniska samfundets i Göteborg avdelning för husbyggnadskonst, men vem som helts kan nominera en byggnad. Bland de senaste årens pristagare finns Amhults kyrka, Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås och Kville saluhall.

Det är inte första gången som Nötkärnan prisas för sin arkitektur. 2016 tog man i hård konkurrens med byggnader från hela världen hem priset för bästa byggnad i klassen Health – Completed Buildings på World Architecture Festival.

Juryns hela motivering:
”Med den nya vårdcentralen har Bergsjön fått ett nytt ansikte och ett arkitektoniskt tillskott som är såväl gnistrande som färgstark. Den nya vårdbyggnaden tar självsäkert plats i Bergsjöns centrum och omvandlar en ödslig parkeringsplats till områdets självklara mittpunkt. Interiörens omsorgsfullt utformade ljusgårdar samspelar med fasadernas lekfulla glasmönster, till en stark och övertygande helhet med sin genomarbetade och uttrycksfulla arkitektur har den nya vårdcentralen potential att bli ett nyckelprojekt i omdaningen av Bergsjön.”

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: