Kulturhuset prisat

Kulturkorgen, det kommande kulturhuset i Bergsjön, har vunnit förstapris på World Architecture Festival. Bild: Sweco
Bild: Sweco
Bild: Sweco

Kulturhuset i Bergsjön finns inte än, men har redan fått utmärkelser för sin utformning. Under World Architecture Festival i Berlin fick arkitekterna ta emot förstapriset i kategorin ”Future projects, cultural”.

Kulturkorgen – som gestaltningen av det kommande kulturhuset heter – väntas stå klart under hösten år 2020. Det var i våras Sweco Architechts vann Göteborgs Stads arkitekttävling, med förslaget Kulturkorgen, om utformningen av kulturhuset som ska byggas vid Rymdtorget.

– Vi i juryn tyckte att förslaget utmärkte sig genom att både sticka ut och smälta in på platsen. Byggnaden uppfattades som inbjudande och tillåtande på ett lekfullt sätt. Vi tror att huset tillsammans med torget ska kunna verka som en samlande mötesplats i Bergsjön och Rymdtorget, säger Kajsa Wide projektledare på kommunens fastighetsbolag Higab, som fanns med i juryn.

16 november fick arkitekterna Margareta Diedrichs och Cecilia Rossing på Sweco – bland 15 andra nominerade förslag från hela världen – ta emot förstapriset i kategorin ”Future projects, cultural” på World Architecture Festival i Berlin.

– Jättekul, tycker Kajsa Wide på Higab som tillsammans med kollegan Christian Motter driver byggprojektet för stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg.

Kulturkorgen ska bli ett hus fullt av aktiviteter. Biblioteket kommer att flytta in i det nya huset som också får en arrangemangsdel, olika ateljéer, en utställningsdel, en särskild ungdomsdel och ett kafé.

Vad händer i processen framöver?

– Just nu utvecklar vi tävlingsförslaget. Sedan går vi in i projektering. Vi ska anlita en byggentreprenör och utveckla projektet tillsammans med dem, arkitekterna och tekniska konsulter. Byggstart är planerad till april 2019, men starten är beroende av att andra processer i staden löper paralllellt. Till exempel krävs det en trafikomläggning innan byggnaden kan komma på plats. Byggtiden är beräknad till ungefär 1,5 år, säger Kajsa Wide.

Kulturhuset är inte den enda byggnaden i Bergsjön som prisats. Förra året vann vårdcentralen i Bergsjön samma pris i Berlin, men i kategorin Health. Nötkärnan, som huset heter, är designat av Gert Wingårdh och Anders Olausson på Wingårdh Arkitektkontor.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: