Full fart på Öppna förskolan på Rymdtorget

Amani och väninnan Genet kommer båda från Eritrea och har bott i Bergsjön tidigare. Nu bor de i Kortedala. – Men vi kommer hit ändå, det är jättetrevligt här. Allt finns och det är trevlig och hjälpsam personal. Man får lära sig nya saker och träffa andra föräldrar, det är jätteroligt, säger Amani. I hennes knä sitter Genets son Rayan, och i Gentets knä sitter Amanis son Esias.

På Öppna förskolan i Bergsjön möts föräldrar och barn från hela nordöstra Göteborg. Här händer det alltid något – sångstunder, utflykter, gäster som informerar – och en massa lek och bus såklart.

Öppna förskolan är en gratis mötesplats för föräldrar och barn upp till sex år som inte börjat förskoleklass än och där arbetar pedagogerna Anna, Mojje och Viktoria.

När Bergsjön 2031 hälsar på jobbar Anna och Mojje och det är full fart i lokalerna på Rymdtorget. Idag är tandläkaren Zaraah Nadji från Folktandvården på besök för att prata om tandvård och munhälsa. Ett tiotal föräldrar lyssnar uppmärksamt. Lika många barn leker och stojar runt om i lokalen.

På sångsamling spelar Mojje gitarr. Amanda med barnen August och Magda, och Abilasha med sonen Aayush sjunger med.
– Jag tycker det är superbra att komma hit, jag är nästan beroende av det, säger Amanda.

– Vi bjuder ofta in gäster som på ett lättsamt sätt pratar om kost, hälsa, eller brandsäkerhet. Det kan även vara psykolog som pratar gränssättning och skärmtid eller logoped som pratar om språkutveckling. Vår familjestödjare från familjecentralen är också ofta på plats, säger Anna.

Både Anna och Mojje har tidigare arbetat på vanlig förskola i många år och båda stortrivs med arbetet på öppna förskolan. Här följer alltid en förälder eller annan vuxen med och har ansvaret för barnet. Tanken är att man deltar i verksamheten tillsammans.

– Hos oss handlar det inte bara om barnen, utan vi arbetar med hela familjen. Det är väldigt roligt, säger Mojje.

För till skillnad från den vanliga förskolan som är en pedagogisk verksamhet för barnen, är öppna förskolan lika mycket till för föräldrarna.

– Småbarnsföräldrar behöver en mötesplats, särskilt om man är nyinflyttad. Vi ska vara en plats som är tillgängligt för alla, där man kan träffa andra föräldrar, säger Anna.

– Ska du åka till ett lekland till exempel är det väldigt dyrt. Men öppna förskolan är helt gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg, säger Mojje.

Det gör Öppna förskolan till en viktig samhällsinsats menar de.

– Här i Bergsjön blir det också en integrationsinsats. Hit kommer föräldrar och barn med många olika nationaliteter, och från flera olika områden i närheten, säger Anna.

Anders Pero och dottern Nike brukar vara på öppna förskolan två gånger i veckan.
– Det är toppen här, det är ett perfekt sätt för Nike att få träffa andra barn. Personalen är jättebra, här finns bra leksaker och det är kul att träffa de andra föräldrarna.

Bland ”stammisarna” finns förutom Bergsjöbor också barn från bland annat i Kortedala, Kviberg, Utby och Partille.

– Det är väldigt roligt och berikande, jag tror att det är en av anledningarna att det blir så härlig stämning här, säger Mojje.

I lokalen finns ett litet kök med plats för att äta tillsammans, en stor lekyta och ett litet rum där man kan sitta och läsa i lugn och ro.

Anna och Mojje säger att deras uppgift är att fungera som ett kitt i början, men att det brukar gå snabbt för föräldrarna att hitta varandra.

– Ingen ska behöva sitta ensam, alla ska bli sedda. Det är så härligt att se föräldrarna byta telefonnummer med varandra, säger Mojje.

Förutom fri lek inne och ute har de sångstund nästan varje dag. När Mojje plockar fram gitarren samlas snabbt föräldrar och barn i en ring på golvet.

Förutom sångstunderna händer det även annat. En dag kan en bibliotekarie komma och läsa sagor, en annan åker de på utflykt till en lekpark.

– Vi använder Facebook som vår informationskanal till våra besökare. Där kan man läsa om vad som händer under veckan till exempel öppettider och aktiviteter, säger Anna.

Men det viktigaste för Mojje och Anna är inte aktiviteterna utan att skapa en kravlös mötesplats där föräldrar och barn kan umgås och leka fritt, men också få hjälp om de behöver.

– Vi har många fina samtal och försöker hjälpa till med lättsam information. Vi hjälper till med det vi kan, till exempel om någon behöver fylla i blanketter och behöver hjälp med språket, säger Anna.

Abilashas son Aayush ska börja förskolan nästa år.
– Det är bra för små barn att de kan välja själva om de vill leka på öppna förskolan. Först var han blyg, med nu vågar han mer. Jag tror att det blir lättare för honom att börja förskolan sedan, nu är han till exempel van att äta när det är andra barn med.
Madhuri (till höger) kommer från Indien och har bott i Sverige i fyra år. Hon flyttade till Bergsjön för två år sedan.
– Jag tycker väldigt mycket om öppna förskolan, jag och Keyansh är här nästan varje dag.

 

 

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: