På Öppna förskolan i Bergsjön möts föräldrar och barn från hela nordöstra Göteborg. Här händer det alltid något – sångstunder, utflykter, gäster som informerar – och en massa lek och bus såklart.
Öppna förskolan är en gratis mötesplats för föräldrar och barn upp till sex år som inte börjat förskoleklass än och där arbetar pedagogerna Anna, Mojje och Viktoria.
När Bergsjön 2031 hälsar på jobbar Anna och Mojje och det är full fart i lokalerna på Rymdtorget. Idag är tandläkaren Zaraah Nadji från Folktandvården på besök för att prata om tandvård och munhälsa. Ett tiotal föräldrar lyssnar uppmärksamt. Lika många barn leker och stojar runt om i lokalen.
– Vi bjuder ofta in gäster som på ett lättsamt sätt pratar om kost, hälsa, eller brandsäkerhet. Det kan även vara psykolog som pratar gränssättning och skärmtid eller logoped som pratar om språkutveckling. Vår familjestödjare från familjecentralen är också ofta på plats, säger Anna.
Både Anna och Mojje har tidigare arbetat på vanlig förskola i många år och båda stortrivs med arbetet på öppna förskolan. Här följer alltid en förälder eller annan vuxen med och har ansvaret för barnet. Tanken är att man deltar i verksamheten tillsammans.
– Hos oss handlar det inte bara om barnen, utan vi arbetar med hela familjen. Det är väldigt roligt, säger Mojje.
För till skillnad från den vanliga förskolan som är en pedagogisk verksamhet för barnen, är öppna förskolan lika mycket till för föräldrarna.
– Småbarnsföräldrar behöver en mötesplats, särskilt om man är nyinflyttad. Vi ska vara en plats som är tillgängligt för alla, där man kan träffa andra föräldrar, säger Anna.
– Ska du åka till ett lekland till exempel är det väldigt dyrt. Men öppna förskolan är helt gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg, säger Mojje.
Det gör Öppna förskolan till en viktig samhällsinsats menar de.
– Här i Bergsjön blir det också en integrationsinsats. Hit kommer föräldrar och barn med många olika nationaliteter, och från flera olika områden i närheten, säger Anna.
Bland ”stammisarna” finns förutom Bergsjöbor också barn från bland annat i Kortedala, Kviberg, Utby och Partille.
– Det är väldigt roligt och berikande, jag tror att det är en av anledningarna att det blir så härlig stämning här, säger Mojje.
I lokalen finns ett litet kök med plats för att äta tillsammans, en stor lekyta och ett litet rum där man kan sitta och läsa i lugn och ro.
Anna och Mojje säger att deras uppgift är att fungera som ett kitt i början, men att det brukar gå snabbt för föräldrarna att hitta varandra.
– Ingen ska behöva sitta ensam, alla ska bli sedda. Det är så härligt att se föräldrarna byta telefonnummer med varandra, säger Mojje.
Förutom fri lek inne och ute har de sångstund nästan varje dag. När Mojje plockar fram gitarren samlas snabbt föräldrar och barn i en ring på golvet.
Förutom sångstunderna händer det även annat. En dag kan en bibliotekarie komma och läsa sagor, en annan åker de på utflykt till en lekpark.
– Vi använder Facebook som vår informationskanal till våra besökare. Där kan man läsa om vad som händer under veckan till exempel öppettider och aktiviteter, säger Anna.
Men det viktigaste för Mojje och Anna är inte aktiviteterna utan att skapa en kravlös mötesplats där föräldrar och barn kan umgås och leka fritt, men också få hjälp om de behöver.
– Vi har många fina samtal och försöker hjälpa till med lättsam information. Vi hjälper till med det vi kan, till exempel om någon behöver fylla i blanketter och behöver hjälp med språket, säger Anna.