Uppmärksammad ljusdesign
på Kulturhuset Bergsjön

Kulturhuset Bergsjön har nominerats till Svenska Ljuspriset för sin ljusdesign. Foto: Birgitta Lagerlöf

Kulturhuset Bergsjön som tidigare prisats för sin arkitektur, har nu också uppmärksammats för sin ljusdesign. Byggnaden är nominerad till Svenska Ljuspriset 2023 – som lyfter fram de belysningsmässigt bästa byggprojekten i Sverige.

 Kulturhuset Bergsjön är en av nio nominerade till årets pris. En som blev lite extra glad över detta är huvudpersonen bakom kulturhusets belysning, ljusdesignern Jonas Ek.

– Självklart är det jätteroligt att det man gör uppskattas. Men allra roligast är det att nomineringen sätter kulturhuset på kartan. Det här är att så fantastiskt hus på alla sätt och vis och alltid fullt med folk när man kommer, säger Jonas.

Nära samarbete med verksamheten
Jonas blev inkopplad i arbetet med kulturhuset för flera år sedan när Sweco Architecter där han jobbar vann arkitekttävlingen om kulturhuset med sitt bidrag ”Kulturkorgen”. Arbetet har skett i tätt samarbete med arkitekterna på Sweco, Margareta Diedrichs och Christina Gunnarsson, som i sin tur hade ett nära samarbete med verksamheten som skulle fylla huset.

Ljusdesignern Jonas Ek är jätteglad för nomineringen till Svenska Ljuspriset. Foto: Birgitta Lagerlöf

– De var väldigt lyhörda för det vi önskade. Huset är väldigt öppet och ska kännas som ett, trots att det har rymmer många olika saker som bibliotek, utställningar, scener och verkstäder. Det ger utmaningar, att kunna göra rum i stora öppna ytor, och det har de  lyckats superbra med, säger Katja Ahlsell, som var projektledare från Göteborgs stad under hela byggtiden.

Inspirerande och spännande ljus
Jonas hade tidigt en idé om vad han ville göra och efter en studieresa till Oslo där han såg liknande lösningar i ett par nybyggda bibliotek/kulturhus kände han sig säker.

– Stora offentliga miljöer har ofta ett platt, jämnt och livlöst ljus, ungefär som en molnig dag. Jag ville göra motsatsen. Ge ett energigivande, inspirerande och spännande ljus genom att jobba med ljus och mörker i kontraster, säger Jonas.

I stället för ett platt och jämnt ljus har man skapat ett energigivande och levande ljus med kontraster där ljuset lyser upp det väsentliga i rummet. Foto: Kristian Schling, Sweco

Grundtanken är att inte ha så mycket ljus på golvet utan att belysa det man vill se, som bokhyllor, dörrar och annat som behöver ljus.

Jonas visar ett exempel, hur de arbetat med att ljussätta bokhyllorna med inbyggd belysning. Genom att gavlarna sticker ut lite längre än själva bokhyllorna känns ljuset integrerat och fokuseras på det man vill se – böckerna.

Sagorum med stjärnhimmel
Jonas är på det hela taget nöjd med hur det färdiga resultatet blev, men lyfter gärna fram några saker. Dels sagorummet med ljusstjärnor i taket som ger en härlig upplevelse utifrån ganska enkla medel.

Sagorummet har en mysig belysning som inspirerar fantasin. Foto: Kristian Schling, Sweco

Ett annat exempel är de stora lamporna som hänger i entrén. De sticker ut med en helt egen stil, samtidigt som form och färg knyter an till övrigt i byggnaden. Dessutom har de producerats hållbart.

– Armaturen är gjord av företaget Skryta som jobbar med hållbar design. Materialet består av spillmaterial från textilindustrin och de är flätade i ett socialt projekt av personer som arbetstränar, säger Jonas.

Genomtänkt byggnad
Bra ljusdesign ska passa verksamhetens behov och förstärka kvaliteten i arkitekturen. Något Emma Makkonen, enhetschef på Kulturhuset Bergsjön, tycker stämmer bra i detta fall. Hon är förstås jätteglad för nomineringen.

– Det är ett bevis på hur genomtänkt byggnaden är. Vi som jobbar här ser att det finns en stor omsorg om detaljerna. Det har varit ett fantastiskt  första år och en ynnest att få arbeta i en sådan här miljö, vi har mötts av så mycket kärlek och uppskattning. Den 20 augusti firar vi ett år och ställer till med kalas och program för hela familjen. Samtidigt inviger vi parken utanför. Det betyder mycket att den blir klar, säger Emma Makkonen.

FAKTA/Svenska Ljuspriset:
En årlig tävling som vill lyfta byggprojekt där ljus och belysning använts på ett speciellt fint sätt för att lyfta miljön och arkitekturen. Syftet är också att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige.
Bakom ljusdesignen på Kulturhuset Bergsjön står Sweco Architects genom ljusdesignern Jonas Ek i samarbete med arkitekt Margareta Diedrichs och inredningsarkitekt Christina Gunnarsson. Beställare var Göteborgs stad genom Higab.
Vinnare utses på Ljusdagen i Stockholm den 6 september. Kulturhuset Bergsjön är en av nio nominerade, men har inte gått vidare till final.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: