Kom och gör communityteater
i Bergsjön!

Är du nyfiken på göra teater utifrån dina erfarenheter och vill veta mer om hur det går till? Anmäl dig då till workshopen med dramatikern America Vera-Zavala. Foto: Martina Perosa

Bär du på en erfarenhet du vill att fler ska höra? Är du nyfiken på hur man förvandlar en berättelse till teater, musik eller kanske dans? Ta då chansen att komma på en workshop 3–4 juni där dramatikern America Vera-Zavala lär ut grunderna i hur en berättelse kan blir en föreställning.

 Hur ofta görs det teater som bygger på vanliga människors erfarenheter? Jodå, visst händer det då och då, men hur vanligt är de att människorna det handlar om är med hela vägen och ända upp på scen?

– Jag tycker det finns saker som inte berättas, men som måste berättas. Det kan vi bland annat göra genom communityteater som bygger på ett möte mellan människors egna berättelser och den professionella teatern, säger America Vera-Zavala, som har jobbat mycket med den sortens teater.

”Svenska hijabis”, som sattes upp på Dramaten i Stockholm 2016, är ett exempel. I den tar fem unga svenska kvinnor plats på scenen i en pjäs som bygger på deras berättelser om hur det är att bära hijab i Sverige. Eller föreställningen ”Djävla finnar”, som berättar om nedläggningen av bruket i Norrsundet utanför Gävle, och där fem arbetare från bruket deltar på scenen.

Gemensamt projekt
Tanken med communityteater är att själva processen, från idé till färdig föreställning, ska drivas som ett demokratiskt, kreativt och gemensamt projekt.

– För mig är människorna som är med i pjäserna experter. De är själva poängen med communityteater, att det är de som är experter som också ska framföra det. Det finns inte fem professionella skådespelare som bär hijab i Sverige, då måste det vara fem hijabisar som tar rollerna, säger America Vera-Zavala.

Det var i samband med att America var i Bergsjön i höstas för att prata om sin senaste bok ”Svartskalle: en svenska historia” som Hanna Jansson från föreningen Navet i Bergsjön fick idén att bjud hit henne igen.

– Boken väckte mycket spännande diskussioner om samhället och rasism. Många tyckte det var viktigt att kunna prata om de här sakerna tillsammans här i vårt område. Jag håller själv på med teater och tycker att kultur är en bra arena för att belysa viktiga frågor. Den här workshopen är ett steg på den vägen, vi hoppas kunna ta oss an detta på fler sätt framöver, säger Hanna Jansson.

Lära sig grunderna
Under Workshopen den 3–4 juni får deltagarna lära sig grunderna  i att göra teater utifrån sina erfarenheter och berättelser. Bland annat går man igenom hur ett researcharbete går till, hur man gör intervjuer, hur man skriver ett manus och hur regi fungerar.

Workshopen har tema islamofobi. Ett aktuellt tema som arrangörerna tror att många har erfarenhet kring, men  poängterar att alla är välkomna med sin erfarenheter och berättelser.

– Det här ska bli jättespännande. Jag hoppas att vi med den här workshopen sår ett frö som kan gro till en föreställning som bygger på människors erfarenheter här i Bergsjön, säger Hanna Jansson.

– Ja, varför inte fem pjäser eller fler. Jag hoppas det kommer många olika slags människor som är nyfikna på communityteater. Kanske med en konkret idé vi kan ta vidare, eller för att få inspiration och energi för att komma i gång, säger America Vera-Zavala.


FAKTA/Workshop communityteater i Bergsjön
En två-dagars workshop där deltagarna lär sig göra teater utifrån sina egna berättelser och erfarenheter. Tema för helgen är islamofobi och leds av författaren och dramatikerna America Vera-Zavala.
Workshopen är ett samarbete mellan Navet i Bergsjön, America Vera-Zavala, Kulturhuset Bergsjön och ABF. Kursen är gratis, antalet platser är begränsat och åldersgräns 15 år.
3 juni 11–16
4 juni 11–17
Kulturhuset Bergsjön
Anmälan till hanna.jansson@navet.org senast den 24 maj.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: