Det jublas på Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen när de nås av nyheten att verksamheten nominerats till Götapriset.
– Vi är förstås jätteglada. Framför allt för om vi på så sätt kan hjälpa fler barn att klara skolan och räddas undan ett liv i kriminalitet och utanförskap, säger föreningens ordförande Ahmed Hassan.
Den unika läxhjälpen, som drivs av föräldrarna själva, är svårt att se som något annat än en riktig framgångssaga. Eller vad säger man när den på sex år vuxit från 15 deltagande barn i Bergsjön till upp emot 1000 inskrivna i lokala verksamheter i snart fem stadsdelar.
– Ja, det är otroligt. Det har helt enkelt spridit sig från mun till mun mellan föräldrar i hela Göteborg att deras barn fått hjälp att klara skolan hos oss. Vi har barn som kommer hit från bland annat Kungälv, Angered och Frölunda och nu hjälper vi föräldrar att starta egna grupper lokalt, säger Ahmed Hassan, som var med och startade verksamheten 2017.
Anledningen var en social oro i området med bland annat bilbränder och sabotage mot blåljusfordon och deras personal. Föräldrar började prata om hur de bättre skulle kunna stödja sina barn och tillsammans med Svenska kyrkan i Bergsjön och det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder växte Läxhjälpen fram.
Drivs av föräldrarna
Bergsjön Studiecenter Läxhjälpen drivs av föräldrarna genom lokala föräldra-, barn- och ungaråd samt styrgrupper för de olika verksamheterna. Genom samverkan tar föräldrarna ansvar för att barnen tar med läxor, har studiero och samverkar med skolan om barnens skolgång. Läxhjälpare med rätt kompetens ordnas i samverkan med Bergsjöns kyrka och Familjebostäder, som också står för lokalen.
– Det som gör den här läxhjälpen så unik och också framgångsrik är just att den drivs av föräldrarna själva. Det är inte någon utomstående som kommer hit och gör det här åt dem, utan de gör det själva. Det skapar en delaktighet och engagemang som hela stadsdelen har nytta av, säger AnnSofie Olson, diakon i Svenska kyrkan i Bergsjön.
Gett ringar på vattnet
Och det har gett ringar på vattnet. Ur läxhjälpen har det till exempel vuxit fram en pappasamverkan för att göra pappor mer delaktiga i sina barns uppväxt, föräldragrupper som tillsammans med socialtjänsten arbetar för att motverka det ökande misstroendet mot myndigheter och trygghetsskapande åtgärder tillsammans med bostadsbolagen.
Läxhjälpen ger tillsammans med Svenska kyrkan utbildning för Unga ledare och tog också initiativ till ”Bergsjön Möts” – ett öppet forum där representanter för myndigheter som skola, socialtjänst och polis samt bostadsbolag och olika föreningar möter invånarna i ett mingelkafé i Bergsjöns centrum.
Under 2022 hade läxhjälpen drygt 8 500 registrerade besök och de har nu verksamhet på fem platser i Bergsjön, Kortedala, Eriksbo och Hjällbo och inom kort öppnar en i Biskopsgården.
– Ungdomar som för några år sedan gick i läxhjälpen hos oss går nu på högskola och har kommit tillbaka som läxhjälpare. Det om något är väl ett bevis på att det vi gör har effekt, säger en av de aktiva föräldrarna, Arfi Yosuf.
Vinnaren utses på kvalitetsmässan
Läxhjälpen är en av 21 verksamheter runtom i landet som har nominerats till Götapriset. Alla nominerade får presentera sin verksamheter på Kvalitetsmässan i november i år för att sprida goda exempel. Det är också där och då som vinnaren utses.
– Det är en stor ära att vår verksamhet är nominerade tillsammans med stora kommunala och regionala projekt. Det är verkligen roligt att lokalt engagemang och civilsamhället uppmärksammas på det här sättet. Det ger oss ju möjlighet att sprida det här till fler, för barnens skull, säger AnnSofi Olsson.
FAKTA/Götapriset
Delas sedan 1989 ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 100 000 kronor.
Delas ut på Sveriges största konferens och kvalitetsmässa, Kvalitetsmässan, 21–23 november.
Bakom Götapriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Regioner, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska Kyrkan.
FAKTA/Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen
Föräldradriven verksamhet med läxhjälp och annat socialt stödarbete. Har i dag läxhjälp på fem platser, i Bergsjön, Kortedala, Eriksbo och Hjällbo samt öppnar snart i Biskopsgården.
Har upp emot 1000 barn inskrivna i verksamheten.
Drivs av föräldraråd i samverkan med Svenska kyrkan i Bergsjön, Familjebostäder, Bergsjön 2031, Göteborg stad, Göteborgs Tekniska College, Sensus Studieförbund, Hyresgästföreningen, Calanderska stiftelsen och Svenska kyrkan i Hjällbo.