Prova yoga, boxning
och qigong

Vilken träningsform är du nyfiken på – gruppgymnastik, yoga, mindfulness eller kanske styrketräning ute? Hälsoteket har nu tillsammans med bland annat Familjebostäder och VGR en extra satsning på hälsa i Bergsjön som ger många valmöjligheter. Ta chansen att få lite fart på kroppen!

 – Kroppen är gjord för att användas. Att röra på sig ger inte bara bättre hälsa, det ger också livet högre kvalitet, säger Charles Mellin, hälsoutvecklare på Hälsoteket Östra Göteborg.

Vi träffas en tisdag eftermiddag på Kulturhuset Bergsjön där Charles denna gång leder ett prova på-pass för att komma i gång med träning. Det är varierat pass som tränar såväl styrka, som kondition och balans. Alla deltagare tar i så mycket som de själva vill och efter ett tag börjar svetten lacka. Men det är roligt också, mycket skratt och god stämning.

Med Prova på-passen på kulturhuset hoppas Hälsoteket hitta nya deltagare till sin verksamhet. Under våren finns möjlighet att prova på olika träningsformer: i februari blir det yoga, i mars stationsträning, i  april pilates, i maj boxning och i juni qigong.

Deltagarna tränar både styrka och balans.

– Prova på-passen är ett jättebra tillfälle att komma och prova och se om träningsformen passar just dig. Det är gratis och det behövs ingen anmälan i förväg utan det är bara att komma hit, säger Charles Mellin.

Hälsoteket Prova på-pass på Kulturhuset Bergsjön är en del i satsningen på Bergsjön. Andra nyheter är att lokalerna på Saturnusgatan 2 (ingång mot parkeringen) har renoverats till ett gym med gruppträningssal, ny utrustning och nya maskiner.

– Där var tidigare ett kvinnogym, men som nu rustats upp till mötesplatsen Hälsostugan där alla är välkomna att kostnadsfritt delta. Än så länge har vi bara öppet på tisdagar och torsdagar. Men vår förhoppning är att vi ska utöka med fler aktiviteter under våren och därmed bredda verksamheten, säger Johanna Froode från Familjebostäder som står för lokalen.

Familjebostäder har också byggt två nya utegym i Bergsjön. Det ena ligger vid den stora lekplatsen på Rymdtorget och det andra på nya aktivitetsytan på Siriusgatan, där det bland annat planeras för aktiviteter framför allt sommartid.

”Till våra pass är alla välkomna utifrån sina egna förutsättningar och allt är gratis”, säger Charles Mellin från Hälsoteket.

I Hälsostugan på Saturnusgatan finns nu i samverkan med Västra Götalandsregionen även en så kallad FaR-mottagning. FaR står för fysisk aktivitet på recept, och dit kan personer som fått just fysisk aktivitet utskriven på recept av läkare eller annan vårdpersonal komma för att träna och få hjälp av exempelvis fysioterapeut.

– Det känns fantastiskt bra att Bergsjön nu äntligen fått en egen FaR-mottagning. Hälsostugan blir en mötesplats och ett nav för hälsofrämjande satsningar i området, säger Sofia Falk, samordnare på Hälsoteket Östra Göteborg.

I kulturhusets lilla sal har det gått 45 minuter och prova på-passet avslutas med några stretch-övningar så att musklerna slappnar av. Deltagarna ser nöjda ut och det låter som om flera av dem tänker komma även nästa vecka för att prova på yoga. Charles Mellin hejar på.

 

FAKTA / Hälsoteket Östra Göteborg
Drivs av Göteborgs stad och erbjuder gratis träning och andra hälsofrämjande aktiviteter för alla åldrar. Alla aktiviteter är på dagtid och du behöver inte anmäla dig. Det är bara att komma dit.

Hälsotekets program 16 januari – 22 juni 2023 

Måndag
11–11.45 Föräldra- och barnträning (0–5 år) Gärdsåsskolan, Kortedala
13–13.45 Kom i gång-träning Gärdsåsskolan, Kortedala
14.30–15.15 Yoga – Aktiv Hälsoteket, Kortedala

Tisdagar
13–13.45 Gymintro Hälsostugan, Bergsjön
13–13.45 Lätt Kvinnoträning Hälsostugan, Bergsjön
14.30–15.15 Prova på-träning Kulturhuset Bergsjön
15–16 Swedish fika Hälsoteket, Kortedala

Onsdagar
9.30–10.15 Stationsträning Hälsoteket, Kortedala
11–11.45 Kvinnogympa Geråshallen, Bergsjön
11–11.45 Träning för män Geråshallen, Bergsjön
14–14.45 Pilates Hälsoteket, Kortedala

Torsdagar
9–12 Öppet gym Hälsostugan, Bergsjön
11–11.45 Qigong Hälsostugan, Bergsjön
11–11.45 Utegym Kviberg Parks Utegym, Kviberg
11–11.45 Mindfulness Hälsoteket, Kortedala

Fredagar
9.30–10.30 Yoga – Lugn Hälsoteket, Kortedala
11–12 Swedish fika Hälsoteket

Programmet som pdf

Hälsoteket Östra Göteborg

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: