Leila – entusiastisk ung ledare

Leila Abukar Hassan är en av 18 ungdomar som har gått ledarskapsutbildning hos Svenska kyrkan i år. Något hon rekommenderar fler att göra.

Hon tillbringar nästan varje eftermiddag på läxhjälpen i Bergsjön och drömmer själv om att bli mattelärare. Ett steg på vägen är den utbildning till ung ledare som Leila Abukar Hassan har gått i år. Där har hon lärt sig mycket om hur man är en bra ledare och att hantera konflikter.

 – Jag lärde mig jättemycket som jag kommer att ha nytta av i livet, även om jag inte blir lärare. Utbildningen har stärkt mig, det kan vara bra så att folk inte trampar på en, säger Leila.

På ledarskapsutbildningen som drivs av Svenska kyrkan får ungdomar mellan 16 och 19 år lära sig om ledarskap, pedagogik, konflikthantering och projektledning. Utbildningen har fokus på att ge ungdomar gemenskap, arbetslivserfarenhet och kunskap och i den ingår bland annat 100 timmar betald praktik.

Leila valde att inte ha den i Bergsjön där hon redan känner många, utan valde en fritidsgård i Hjällbo i stället. Det blev lite av en utmaning.

– Jag är inte så van att barn inte lyssnar och bråkar med varandra. Nu fick jag använda det jag lärt mig om konflikthantering och hur jag skulle hantera det och få dem att lyssna. Och det fungerade, säger Leila.

Stärkts i sina planer
Hon uppmanar fler att gå utbildningen Unga Ledare. Den ger mycket kunskap och erfarenhet och  är en bra merit på cv:t. För Leila har den betytt att hon har stärkts i sina planer på att bli lärare i matematik.

Nu satsar Leila det som behövs för att drömmen ska bli verklighet och går andra året på naturprogrammet på Jensen gymnasium i Göteborg.

– Jag har alltid gillat matte. Det inte massor av text som ska läsas eller skrivas utan konkreta problem  som ska lösas. Det handlar om att se mönster och det är så roligt när man fattar, säger Leila.

Bra med läxhjälpen
Läxhjälpen som Leila har gått på i flera år har varit en bra hjälp för studierna. Där får hon arbetsro, kan sitta och plugga och hon får feedback på sitt arbete. Nu är hon där fyra dagar i veckan, måndag till torsdag eftermiddag. Dels för att plugga själv, men också för att var ledare för de yngre barnen.

Måndagar och tisdagar har hon hand om gruppen Sjung, läs och lär. Där läser Leila för barnen, de får också läsa själva och så pratar de tillsammans om vad de läser för att träna på språket. På fredagar har hon hand om Läskul, där gör de ungefär samma sak, förutom att de också gör små pjäser och spelar teater utifrån vad de läst.

– Det är jättekul. Barnen är så exalterade och glada, säger Leila.

Oförtjänt dåligt rykte
Leila har bott i Kortedala hela sitt liv, men har varit mycket i Bergsjön och har många vänner här. Som många andra tycker hon att Bergsjön har ett oförtjänt dåligt ryckte. Visst finns det problem, men också mycket bra.

– Många pratar ner Bergsjön och ser bara sånt som inte är bra. Men det händer jättemycket bra här. Ta bara Bergsjöns Studiecenter Läxhjälp som drivs av föräldrarna och där hundratals barn får hjälp med sitt skolarbete.

Leila nämner också Kulturhuset Bergsjön som en annan jättepositiv sak.

– Det händer så mycket spännande på kulturhuset. Och tänk nu finns här något som kan locka hit folk från hela staden, säger Leila.

Leila Abukar Hassan
Yrke: Går andra året på gymnasiets naturprogram. Siktar på att bli mattelärare. Håller också i barngrupper på Bergsjöns Studiecenter Läxhjälp.
Ålder: 17 år.
Intressen: Gillar mest att vara med kompisar och ta det lugnt.
Familj: Mamma, pappa och fyra syskon.
Bor: Timgatan i Kortedala.
Motto: Jag försöker att inte begränsa mig, utan vara modig och hoppa på de möjligheter som erbjuds.

Ledarskapsutbildningen Unga Ledare
Utbildningen Ung Ledare vänder sig till ungdomar, 16–19 år, bosatta i nordöstra Göteborg. Den pågår ett år och under 2022 deltog 18 ungdomar. Unga Ledarutbildningen omfattar teori vid en träff per månad, studiebesök och workshops, läger samt 100 timmar betald praktik. Utbildningen utvecklar ditt ledarskap och ger dig arbetslivserfarenhet. Du får lära dig om ledarskap, pedagogik, konflikthantering och projektledning.
Utbildningen genomförs av Svenska kyrkan i samverkan med Sensus studieförbund, Bergsjöns Studiecenter Läxhjälp, Bergsjön 2031 samt Calanderska stiftelsen.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: