Spännande och roligt på kulturhusets seniorträffar

Seniorträffarna på Kulturhuset Bergsjön börjar alltid med en stunds samvaro och fika innan det är dags för dagens aktivitet.

Seniorträffarna på Kulturhuset Bergsjön har bara haft några träffar men har redan hunnit med att dansa tango och göra en resa i Bergsjön från forntid till nutid. Alla seniorer hälsas välkomna på onsdagar klockan 10.

Klockan tio varje onsdag träffas seniorer för en fika, trevlig samvaro och en aktivitet i Kulturhuset Bergsjön. När vi hälsar på är det bildvisning och föredrag om Bergsjöns historia av Jan Wadensjö och Jan Küchler som medverkar i boken ”Bergsjön inifrån”.

Dagens berättelse börjar med spåren från istiden och de första fynden av mänsklig närvaro från stenåldern och fortsätter fram till 1965 när det ”nya Bergsjön byggdes” och till sist  dagens Bergsjön.

– Det var jättespännande, inte minst att få se bilder på de gamla boningshus som låg där jag bor nu, säger Kristina Vargdunge som har bott på Siriusgatan i 30 år.

Kristina Vargdunge är fornlämningsfadder för hällkistan vid Siriusgatan och uppskattade seniorträffen om Bergsjöns historia.

Sköter om ett fornminne
Hon är intresserad av historia och är bland annat fornlämningsfadder för hällkistan, en bronsåldersgrav, på Siriusgatan. Nu ska Kristina försöka komma på fler seniorträffar framöver och tänker att det finns massor av olika aktiviteter och ämnen för träffarna.

– Till exempel hur man kommer i gång med släktforskning eller att polisen kan komma och berätta hur man som äldre ska skydda sig mot telefonbedrägerier, säger hon.

Provade att dansa tango
Verksamheten är ny och hittills har seniorträffarna bland annat hunnit med en rundvandring i det nya kulturhuset, en akvarellworkshop, en träff med seniorgympa och en där det gavs möjlighet att testa tango. Maria Konkur var med på tangokvällen.

Maria Konkur är en aktiv pensionär och mår bra av att komma ut och träffa folk.

– Först fick vi veta lite mer om tangons historia och sen lyssna på tangomusik och pröva på att dansa. Inte så avancerad dans förstås, men att stå och gunga till musiken och känna rytmen. Det var jätteroligt.

Maria bor i Kortedala och är en aktiv pensionär. Hon är med i två PRO-klubbar och tycker det är viktigt för välmåendet att ha aktiviteter att komma ut på och att träffa människor.

Välkomnar fler idéer
Seniorträffarna arrangeras av Kulturhuset Bergsjön och Göteborgs stads äldrekonsulenter.

– Vi har haft ett programråd med seniorer för att få reda på vilka aktiviteter som efterfrågas. Nu hoppas vi på fler idéer och förslag. Det finns alla möjligheter i det här huset, säger Kalle Skatt producent på kulturhuset.

Närmast på programmet står en träff den 12 oktober där deltagarna får jobba med textila material. Därefter blir det två workshopar på temat ”empatisk berättarverkstad”, den 19:e och 26/10 och den 3 november bjuds det på musik med det afrikanska stränginstrumentet kora. Därefter planeras bland annat för fler konstverkstäder och att ha träffar för hjälp med IT- och datorfrågor.

Det behövs ingen föranmälan eller medlemskap och seniorträffarna är gratis. Det är bara att dyka upp på Kulturhuset Bergsjön onsdagar klockan 10. Den som har en idé för träffarna kan ringa till kulturhuset på 031-3807830 eller mejla kalle.skatt.soderstrom@kultur.goteborg.se.

Läs mer om träffarna och följ programmet i kulturhusets kalendarium.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: