Hemen lär vuxna
och barn att slå frivolter

Hemen Kurda vill locka unga i Bergsjön att prova gymnastik.

Viljan att bedriva vuxengymnastik fick Hemen Kurda att starta föreningen Göteborg Power Gymnastics 2013. Varje vecka kommer vuxna från olika delar av stan för att träna gymnastik med honom i Gymnastikens Hus och i Bergsjöskolan.   

Gymnastikens Hus i Bergsjön ligger bredvid Bergsjön Centrum vid Rymdtorget och byggdes 1983. Den vita träbyggnaden ser inte mycket ut för världen, men hit kommer föreningar från hela Göteborg för att träna. Hallen har alla redskap som behövs för artistisk gymnastik och det finns ett så kallat tumblinggolv, trapetter och en skumgummifylld ”grop”.

Göteborg Power Gymnastics är den enda klubben, av dem som tränar i Gymnastikens Hus, som är baserad i Bergsjön.

– Vi tränar här på tisdagar och fredagar – på lördagar är vi i Bergsjöskolan, säger Hemen Kurda när han tar emot denna novembereftermiddag.

Han är grundare, ordförande och tränare i klubben. Att kalla honom eldsjäl är inte att överdriva. Hemen brinner för gymnastiken.

– På lördagar håller jag i träningar i sex timmar i Bergsjöskolan. Då är jag ganska slut när jag kommer hem, säger han och skrattar.

Behöver fler tränare
För något år sedan frågade han idrottsläraren på Bergsjöskolan om han kunde få komma och hålla i några lektioner. Hemen var välkommen, och han fick träna skolans elever i gymnastik under tio tillfällen.

– 15–20 barn kom till klubben tack vare att jag fick vara i Bergsjöskolan och hålla i idrottslektionerna, säger Hemen Kurda.

Göteborg Power Gymnastics hade under en tid nästan 150 medlemmar, men nu är siffran nere på 100. På grund av tränarbrist klarar klubben inte av så många fler just nu.

– Vi hade en knattegrupp förut, men den fick vi sluta med. Jag jagar tränare, men det är brist – inte bara hos oss – överallt. Jag klarar inte av att hålla i fler träningar ensam, men jag har i alla fall två personer som assisterar mig på träningarna.

Elitgymnast i Kurdistan
Hemen var elitgymnast inom artistisk gymnastik i Kurdistan innan han flydde till Sverige som 19-åring år 2002. Under de första åren i Kortedala – där han fortfarande bor – fokuserade han på att lära sig svenska språket. 2005 återvända han till gymnastiken.

– Jag förälskade mig i truppgymnastik, som är populärt här i Sverige.

Sedan blev Hemen tränare i klubben han var aktiv i. Men när han ville utveckla verksamheten med gymnastik för vuxna ledde det i stället till att Hemen startade en ny klubb.

– Det var dels det – önskan att kunna erbjuda gymnastik för vuxna – och viljan att ha en klubb som kunde locka barn från östra Göteborg, som gjorde att jag startade Göteborg Power Gymnastics, förklarar han.

Vuxengymnastiken har blivit en succé och medlemmarna bor runt om i Göteborg. Den äldsta som varit med var närmare 70. Hemen lär dem grunderna och jobbar mycket med tekniken, styrkan och balansen.

– Folk lär sig så snabbt, säger han.

I nybörjargruppen börjar de som inte ens kan göra en kullerbytta. Men de allra flesta klarar både handstående, bakåtkullerbyttor och handvolt efter någon termin.

– Det som driver mig är att jag älskar att bidra till att andra lär sig – det ger mig kraft att fortsätta. Att se drömmarna de har och att kunna vara med i processen tills de når den.

Hemen Kurda
Ålder: 34
Familj: Fru och en son, 6 år.
Bor: Kortedala
Yrke: Filmlärare på Akademin Valand.

Länk: Göteborg Power Gymnastics

Fakta: Gymnastik
Gymnastik är ett begrepp som rymmer flera delar. De största är:

– Artistisk gymnastik: En väldigt populär sport i OS. Den innehåller olika många redskap för män och kvinnor, men några är barr, bom, ringar och bygelhäst.

– Rytmisk gymnastik: Är också en olympisk gren.  Den tävlande utför ett program på en stor matta med tillbehör som boll, band, rep och käglor.

– Truppgymnastik: Populärt i Sverige. I truppgymnastik tävlar lag om 6–20 personer i de olika grenarna fristående, tumbling och trampett. Den typ av gymnastik som tränas på nybörjarkurserna i Göteborg Power gymnastics är truppgymnastik.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: