En girlang av garnbollar
för Kulturhuset Bergsjön

Azadeh Esmaili Zaghi visar garnbollarna som bland annat ska pryda invigningen av Kulturhuset Bergsjön.

Unga och gamla, företag och skolor, alla är med och skapar garnbollar. Bollar som bildar en girlang inför firandet av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön i augusti.
Ett kollektivt konstverk för gemenskap och allas lika värde.

– Det är så roligt, så många vill vara med och bidra. Det är fantastiskt vad små bollar kan göra, säger Azadeh Esmaili Zaghi, som är konstnärlig projektledare för Kulturstråket i Bergsjön och en av initiativtagarna till garnbollsgirlangen.

Den här dagen står hon vid ett bord ute i solen på Konstepidemins dag i Göteborg och välkomnar alla som vill göra en garnboll. Intresset är stort och snart växer den färgglada girlangen som hänger på muren.

Alla kan bidra
En garnboll ser kanske inte mycket ut för världen, men Azadeh menar att de får ett starkt symboliskt värde när de knyts samman.

– Det är enkelt att göra en garnboll. Så alla kan vara och bidra i en kollektiv process som samtidigt lyfter våra olikheter eftersom alla bollar ser olika ut. Helheten av alla bollar blir stark och mäktig, en fin symbol för gemenskap, skapande och allas lika värde, säger Azadeh.

”Varje boll har sina egna färger och uttryck. Precis som vi människor. Helheten blir en fin symbol för gemenskap, skapande och allas lika värde”, säger Azadeh Esmaili Zaghi.

Bollarna kommer att knytas ihop till en enda lång girlang som först av allt ska finnas med på invigningen av Kulturhuset Bergsjön som startar den 17 augusti. Därefter blir den en del av Textilfestivalen i Bergsjön i september och flyttar sen till Hållbarhetsfestivalen i Nordstan i mitten av oktober.

Gör en egen boll
Och det är många som redan varit med och bidragit med garnbollar, bland annat föreningar, skolor, fritids, förskolor, organisationer och politiker. Higab, som bygger kulturhuset, och Familjebostäder i Bergsjön, har båda köpt in material och bidar med bollar från sina kontor. Och många har varit intresserade när det funnits tillfälle att skapa sin boll i exempelvis Bergsjöns centrum, eller som i dag på Konstepidemins dag.

Yara ville bidra med en garnboll och pappa Johan lyfter henne för att hon ska kunna knyta fast sin garnboll i girlangen.

Det går också jättebra att på eget initiativ göra garnbollar och lämna in, eller att bli ambassadör och starta garnbollstillverkning bland vänner, på jobbet eller i föreningen.

– Vi vill att så många som möjligt från hela Göteborg, ja helst från hela landet, är med och bidrar med bollar så att girlangen fortsätter att växa. Det kommer ordnas fler tillfällen under sommaren, så håll utkik, säger Azadeh.

Fakta: En girlang för Kulturhuset Bergsjön
Ett kollektivt skapat verk som ska bli en girlang av garnbollar. Arbetet med konstverket är en samverkan mellan projekt Kulturstråket Navet & Allas ateljé i Bergsjön.
Kulturstråket är ett samarbete mellan föreningen Navet i Bergsjön och flera organisationer, bland annat Bergsjön 2031.
Om du har frågor eller vill bidra kan du kontakta Navet i Bergsjön på info@navet.org
Färdiga garnbollar kan lämnas in på Navets lokal, Rymdtorget 2 i Bergsjön.

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: